Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a adoptat noua organigrama. Fostul APAPS va concedia, de la 1 octombrie, 170 de angajati din structura proprie. In conditiile date, numarul total al celor care vor lucra la AVAS va fi de 450.
CATALIN BUDESCU
Masura vine pe fondul noii structuri organizatorice aparute o data cu 15 aprilie, anul acesta, care a dus la comasarea fostei Autoritati pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). "Curatenia" de toamna va duce la renuntarea la un numar de 170 de angajati din cadrul AVAS, care vor trebui sa-si caute alte slujbe incepand din toamna. Numarul total al celor care vor ramane in actuala structura nu va depasi 450.
FARA PLATI COMPENSATORII. Vestea proasta este ca cei care vor fi concediati nu vor primi nici un fel de plati compensatorii, acest lucru nefiind trecut in contractul colectiv de munca.
Comasarea celor doua institutii a devenit necesara pe masura privatizarii societatilor din portofoliul APAPS. In momentul de fata, in portofoliul AVAS au mai ramas doar societati mici sau la care statul detine pachete minoritare de actiuni.
CRITICI. "Faptul ca mai sunt componente reziduale din procesul de privatizare, unele aflate pe rol, altele izvorate din neindeplinirea de catre cumparator a obligatiilor contractuale face ca, in continuare, portofoliul AVAS sa ramana destul de incurcat", declara Mircea Ursache, presedintele noii Autoritati intr-un interviu recent.
Citește pe Antena3.ro
ATRIBUTII
La data de 1 mai 2004 Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare si-a schimbat denumirea in Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si s-a reorganizat prin comasarea cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, institutie care s-a desfiintat. AVAS este o institutie in subordinea Guvernului, care a preluat drepturile, obligatiile si atributile fostei APAPS. Pachetele minoritare de actiuni detinute de stat vor fi vandute prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. De altfel, in primele sase luni ale anului AVAS a vandut pe piata de capital actiuni detinute la 37 de societati pentru care a obtinut circa 1,9 milioane de euro. De asemenea, organizarea, functionarea, numarul de posturi si sediul AVAS s-au aprobat prin hotarare a Guvernului, iar institutia a preluat personalul APAPS, pastrandu-i aceleasi drepturi si obligatii stabilite prin contractele individuale de munca, pana la incheierea noului contract colectiv de munca.