x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dobanzi mai mici pentru creditele in lei

Dobanzi mai mici pentru creditele in lei

04 Mai 2004   •   00:00

Imprumuturile in lei vor incepe sa se ieftineasca usor din toamna ca urmare a scaderii dobanzilor, opineaza reprezentanti din sistemul bancar.

Creditele in lei contractate de populatie vor avea dobanzi mai mici, din toamna. Nu in aceeasi evolutie se vor inscrie dobanzile la imprumuturile in valuta, care depind de tendintele internationale.
DANIELA IVAN

Reprezentantii bancilor comerciale se asteapta la o scadere usoara a dobanzilor la creditele luate de populatie in lei. „Este de presupus ca din toamna vom asista la o coborare a dobanzilor la creditele in lei, treptata, dar nu foarte rapida, pe masura ce Banca Nationala va reduce dobanda de interventie ca urmare a stabilizarii deficitului de cont curent", a declarat Cornel Cojocaru, director de comunicare la Banca Comerciala Romana (BCR). El a opinat ca in 2005, dobanda la creditele in lei va ajunge in jur de 20%, de la valoarea de 28-30% cat este acum.

„Vor scadea, e normal, insa pentru asta Banca Nationala trebuie sa dea primul semnal", a precizat si Lucian Cojocaru, director la BRD Groupe Societe Generale. El a mai spus ca pe masura ce bancile comerciale isi vor recupera investitiile facute in retelele informatice vor mai cobori si dobanzile, insa nu cu mult, deoarece tonul il da tot BNR. Aceasta tendinta nu este valabila si pentru imprumuturile in valuta. „La euro sau dolar e greu de presupus ca dobanzile vor cobori , atat timp cat deja sunt scazute dobanzile de referinta Libor si Eurobor", a opinat Cornel Cojocaru.

Piata imprumuturilor

Specialistii din sistemul bancar estimeaza ca in acest an piata imprumuturilor se va centra pe creditele de tipul celor imobiliare/ipotecare. La 31 martie 2004, soldul acestor imprumuturi acordate populatiei de catre intreg sistemul bancar se ridica la 545 milioane de euro, conform datelor furnizate de BNR. „Desi poate parea mult, gradul de indatorare in statele vecine, intrate oficial de cateva zile in Uniunea Europeana, este cu mult mai mare.

In Cehia, de exemplu, valoarea creditelor ipotecare/imobiliare era de 1,4 miliarde USD, in anul 2001, iar in Polonia de 3,3 miliarde USD", a declarat Sergiu Cone, managing partener la No-Cash. La noi, estimarile arata ca piata este in crestere si ca se va ajunge la 1,2 miliarde USD, in anul 2006.

Valuta ramane preferata

Peste 83% din creditele pentru locuinte sunt contractate in euro sau dolari, arata statistica BNR. Si aceasta tendinta se va mentine. „Pentru case riscul valutar nu este asa de mare deoarece piata imobiliara este masurata in valuta, iar imprumuturile se intind pe 15-20 de ani si oricum pana atunci vom avea euro ca moneda nationala", spune reprezentantul BRD.

Credit pentru nevoi personale in valuta

BCR a lansat ieri creditul nenominalizat in valuta destinat persoanelor fizice, limita maxima a imprumutului fiind de 5.000 de euro sau echivalentul in dolari. Acesta este acordat pe o perioada maxima de 36 de luni, la o dobanda de 11,1% pentru imprumuturile pe termen scurt (pana la un an) si de 12,6% pentru cele pe termen mediu. Banca nu solicita avans si giranti. „Beneficiarii trebuie sa dovedeasca faptul ca realizeaza venituri pe toata perioada de rambursare a creditului", spune Corneliu Cojocaru, dicrectorul de comunicare al bancii.

ExpoInvest, la a patra editie

Sase banci comerciale importante vor oferi consultanta si informatii gratuite privind creditele pentru achizitionarea sau constructia unei locuinte in cadrul targului financiar ExpoInvest. Acesta va fi organizat in perioada 5-9 mai in Sala de Marmura din pavilionul central al Romexpo si va secunda marele targ ConstructExpo, ce va avea loc in aceeasi perioada tot la Romexpo. Programul de vizitare a celor doua targuri este zilnic intre orele 10:00-18:00, iar duminica, 9 mai, intre 10:00-16:00.
×
Subiecte în articol: economic creditele