x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dolarul se îndreaptă spre cea mai mare cădere de două zile din 2009 încoace

Dolarul se îndreaptă spre cea mai mare cădere de două zile din 2009 încoace

11 Noi 2022   •   19:05
Dolarul se îndreaptă spre cea mai mare cădere de două zile din 2009 încoace
Sursa foto: Hepta

Dolarul se îndreaptă vineri spre cea mai mare cădere de două zile din ultimii 14 ani, investitorii orientându-se spre active mai riscante, după ce oun anunț mai calm privind inflația din SUA a contribuit la temperarea așteptărilor ca Rezerva Federală să continue să majoreze ratele la fel de rapid.

Conform Reuters, datele arată că inflația a crescut cu 7,7% de la an la an în octombrie, cel mai lent ritm din ianuarie și sub estimările de 8%.

Dolarul a înregistrat joi cea mai mare scădere de la sfârșitul anului 2015, în condițiile în care randamentele Trezoreriei au scăzut, iar alte monede - yenul și lira sterlină în special - au crescut.

Apetitul pentru risc al investitorilor a primit un impuls suplimentar de la autoritățile sanitare chineze care au relaxat unele dintre restricțiile privind COVID-19, inclusiv prin scurtarea perioadelor de carantină și pentru călătorii care sosesc în țară.

Indicele dolarului a scăzut cu aproape 1,1%, după ce a pierdut peste 3% în ultimele două zile - cel mai mare declin de două zile din martie 2009.

Activele de risc, inclusiv acțiunile, monedele de pe piețele emergente și materiile prime, s-au redresat. Dar încetinirea inflației, deși pozitivă pentru debitori, reflectă un context economic în scădere, au declarat analiștii.

Dolarul a crescut cu 12% în acest an în raport cu un coș de valute importante, în lumina determinării Fed de a readuce inflația, care aproape a atins două cifre la începutul acestui an, spre ținta de 2%.

Alte bănci centrale i-au urmat exemplul, cu excepția Băncii Japoniei, și, ca urmare, yenul a înregistrat cea mai mare scădere față de dolar din 1979 încoace.

Dolarul, a cărui valoare față de yen a crescut cu 22% în acest an, cea mai mare creștere de la 24% din 1979, a scăzut ultima dată cu 1% față de moneda japoneză, la 139,54 yeni.

Piața futures arată că investitorii estimează o șansă de 71,5% de creștere a ratei de dobândă a SUA cu 50 de puncte de bază luna viitoare, față de aproximativ 50/50 în urmă cu o săptămână.

Lira sterlină a recuperat pierderile înregistrate în cursul nopții față de dolar și euro după ce datele din Marea Britanie au arătat că economia nu s-a contractat atât de mult pe cât se estima în T3, deși intră în continuare în ceea ce va fi probabil o recesiune de lungă durată.

Lira sterlină a crescut cu 0,7% față de dolar, la 1,179 dolari, după ce cu o zi înainte a înregistrat cea mai mare creștere de o zi din 2017, în timp ce față de euro a scăzut cu 0,4%, la 87,47 pence.

Euro a extins creșterea de 2% din ziua precedentă și a urcat cu 1,0% la 1,0311 dolari, tranzacționându-se în jurul celui mai ridicat nivel din august.

De asemenea, a atins pentru scurt timp minimele sesiunii față de francul elvețian , după ce șeful Băncii Naționale a Elveției a reiterat angajamentul băncii centrale de a reduce inflația. Față de franc, euro a scăzut ultima dată cu 0,42%, la 0,9795.

Criptomonedele au fost din nou sub presiune, având în vedere turbulențele din lumea cripto după căderea bursei FTX. Tokenul nativ al FTX, FTT , a scăzut ultima dată cu 7,4%, la 3,45 dolari, după ce a scăzut cu aproape 90% în această lună.

Bitcoin a scăzut cu 1,3% la 17.348 dolari, după ce săptămâna aceasta a coborât sub 16.000 de dolari pentru prima dată de la sfârșitul anului 2020.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dolar evolutie