x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dominaţia dolarului, apropape de sfârşit. Ce monedă i-ar putea lua locul

Dominaţia dolarului, apropape de sfârşit. Ce monedă i-ar putea lua locul

27 Feb 2014   •   12:07
Dominaţia dolarului, apropape de sfârşit. Ce monedă i-ar putea lua locul

Un membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, Yves Mersch, consideră că yuanul ar putea pune sub semnul întrebării dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional, transmite Bloomberg.

"Devenind o monedă importantă pentru tranzacţionare şi efectuare de plăţi, yuanul face acum primii paşi spre consacrarea sa ca o monedă internaţională de investiţii. Datorită mărimii economiei chineze şi a importanţei ei în comerţul internaţional şi, în mod potenţial, în finanţe, yuanul ar putea, în cele din urmă, să pună sub semnul întrebării dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional", a afirmat, la Luxemburg, oficialul BCE.

Acesta crede că tranzacţionarea directă între euro și yuan la bursa de la Shanghai va aduce beneficii atât zonei euro, cât și Chinei.

Acesta a avertizat că internaţionalizarea monedei chineze ar putea avea efecte asupra stabilităţii financiare globale şi a adăugat că "autorităţile şi investitorii trebuie să fie pregătiţi pentru o lume în care yuanul va juca un rol mult mai important".

×
Subiecte în articol: dolar yuan