Autoritatea Nationala de Control, prin Garda Financiara, a mai descoperit o noua inginerie financiara a sahistului Alexandru Crisan. Societatea acestuia, Reparatii Auto Utilaje de Constructii si Prestari Servicii Rovinari, era folosita pentru inginerii financiare relizate intre firmele familiei Crisan.
CATALIN BUDESCU
Un lucru este cert: Autoritatea Nationala de Control s-a suparat rau de tot pe Alexandru Crisan. Dupa ce Garda Financiara a dovedit "compensarea" fictiva realizata intre firmele controlate de Crisan senior si junior, care a lasat o gaura de 125,5
miliarde de lei, a venit randul unui amplu control la S.C. Reparatii Auto Utilaje de Constructii si Prestari Servicii Rovinari (RAUPS). Iar ca o obisnuinta in activitatea manageriala a lui Crisan, ingineriile financiare nu au intarziat sa apara si aici.
Falimentarea RAUPS SA
Pionul principal de pe tabla de sah a lui Crisan a fost ca de fiecare data societatea Urex Rovinari. Astfel, la 15 iulie 2002, in conturile SC RAUPS SA sunt transferate, de la Urex Rovinari, trei miliarde lei, cu explicatia data in ordinul de plata: "alimentare cont plati furnizori", desi debitul Urex fata de RAUPS era de doar 2,4 miliarde de lei. In aceeasi zi, intreaga suma de trei miliarde lei pleaca mai departe si este transferata din conturile RAUPS in cele ale SRL-ului Multitrade Company din Brasov, fara ca intre cele doua societati sa existe vreo datorie. Peste o luna, aceasi suma, acelasi traseu, diferenta fiind ca, de data aceasta, trei miliarde de lei ajung la Phoenix Trading Company SRL din Brasov. La data de 27 august 2002, Phoenix ii livreaza societatii RAUPS SA piese de schimb in valoare de aproximativ 1,94 miliarde de lei. Ingineria s-a fructificat in aproximativ 684,5 milioane de lei, bani care au alimentat alte interese. Efectuarea acestor transferuri de fonduri a condus la intrarea SC RAUPS SA in incapacitate de plata. Societatea nu a mai platit salariile personalului din luna ianuarie 2004, iar datoriile catre bugetul de stat au depasit suma de 15 miliarde de lei.
Sah-mat la Crisan
Garda Financiara - Sectia Gorj a inaintat, in acest caz, o sesizare penala catre Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. "In urma cercetarilor si verificarilor intreprinse de noi, prin Garda Financiara, a rezultat ca asa-zisul om de afaceri Alexandru Crisan nu are in intentie decat sa profite de munca unor oameni si sa fraudeze statul pentru a se imbogati din ce in ce mai mult. Daca si-a inchipuit ca va putea fura de la oameni si de la bugetul de stat fara a fi pedepsit, fara ca organele de control si, ulterior, organele de urmarire penala sa il prinda, s-a inselat", a declarat ministrul Controlului, Ionel Blanculescu.
Tatal si fiul, anchetati penal
Printr-o circulara de la data de 14 mai 2004, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a preluat dosarele penale in care sunt implicati Alexandru Crisan senior si Alexandru Crisan junior, prin societatile pe care le administreaza. Activitatea infractionala a acestora a vizat, in principal, societatile comerciale supuse verificarilor ANC - Urex Rovinari si Hidromecanica Brasov. In aceasta situatie s-a trecut si la identificarea bunurilor mobile si
imobile ale persoanelor fizice si societatilor comerciale implicate pentru instituirea sechestrului asigurator, potrivit legii.
Amenintari si mita
Printr-o scrisoare anonima primita zilele trecute, Ionel Blanculescu este avertizat de un fost partener de afaceri al familiei Crisan ca Alexandru Crisan senior si Alexandru Crisan junior ar fi dispusi sa ofere fostului partener o suma de bani consistenta pentru ca acesta "sa-l puna la punct pe Blanculescu". Mai mult, cei doi Crisan ar fi dispusi sa plateasca o suma mare de bani chiar lui Blanculescu pentru a fi "lasati in pace". Documentul primit a fost trimis catre Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Administratiei si Internelor si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Sunt disperati si dispusi sa-i ofere lui direct (n.r. - Blanculescu) 200.000-300.000 de dolari ca sa-i lase in pace sau ofera chiar dublu pentru cine il face sa se opreasca, indiferent prin ce mijloace", se specifica in scrisoarea primita de ministru.