Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în luna martie 2018, cu 1,6 puncte procentuale faţă de ianuarie 2018, până la 17,2% din totalul consumului. Totodată, în primul trimestru al acestui an, media comerţului ilicit este de 16,4%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare comparativ cu perioada similară din 2017.
„Patru dintre cele opt regiuni ale țării înregistrează în martie creșteri semnificative ale comerțului ilicit cu țigarete. Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu o majorare de 5,5 p.p. până la 43,2%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research, companie care a realizat studiul. Acesta a mai precizat că cea mai importantă revenire pe creștere e notată în vest, plus 9,3 p.p. până la 27%. Majorări ale comerțului ilegal se înregistrează și în sud-vest, de 6 p.p. până la 19,9%, iar în sud –est de 3,5 p.p. până la 16,4%.
Din punct de vedere al provenienței, categoria cheap whites (NR. mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre) deține în continuare cea mai mare pondere (55,9%), urmată de produsele provenite din Moldova (21,2%. %) și Ucraina (15,5%.), potrivit Novel Research.
Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea contrabandei în continuare, sunt necesare mai multe schimbări legislative. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria.
“În regiunile de frontieră sunt localități fără nicio bază economică, în care familii întregi supraviețuiesc aproape exclusiv din contrabandă. În zona de nord-est, în sate și comune, 90% din țigaretele comercializate sunt vândute pe sub tejghea” Gilda Lazăr, Director JTI Romania, Moldova și Bulgaria
Comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în piețe, oboare sau stații de metrou. Poliția locală și jandarmeria nu are atribuții pentru stoparea fenomenului