x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doua saptamani fierbinti la Bursa

Doua saptamani fierbinti la Bursa

12 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Bani grei sunt pusi la bataie in ringul electronic al Bursei, chiar daca mijlocul verii nu este cea mai propice perioada pentru tranzactiile bursiere. Insa preturile actiunilor au crescut si la societatile cu pierderi. Saptamana trecuta tranzactiile cu actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au mentinut in zonele fierbinti ale recordurilor stabilite la inceputul lunii. Au crescut chiar si preturile actiunilor societatilor cu pierderi.
ADRIAN N. IONESCU

Bani grei sunt pusi la bataie in ringurile (electronice) Bursei, chiar daca mijlocul verii este perioada cea mai putin fasta pentru tranzactiile bursiere. Chiar daca indicii Bursei calculati in lei nu au mai batut record dupa record ca in perioada 30 iunie - 2 iulie, expresiile lor in euro si-au prelungit si saptamana trecuta evolutia ascendenta.

RECORDURI IN EURO. Ultimul maxim istoric al indicelui BET, al celor mai valoroase 10 actiuni cotate la BVB, a fost atins marti 5 iulie la 2.673 puncte. Indicele a incheiat saptamana la 2.647 puncte (calculate in euro), cu 44% mai mult decat in prima zi a anului. In ultimele doua saptamani BET a crescut cu 8,7%.

Si ceilalti indici BVB au inregistrat progrese substantiale in aceeasi perioada, BET - C (compozit, care exprima evolutia actiunilor tuturor celor 60 de companii cotate la Bursa, cu exceptia celor cinci Societati de Investitii Financiare - SIF) si BET - FI (indicele SIF). BET C si BET FI au crescut 51,5 %, respectiv cu 81,2% in acest an si cu 3,2%, respectiv cu 7,6% in ultimele doua saptamani.

EXPLICATIA. Analistii interpreteaza evolutia pronuntat ascendenta a actiunilor de la BVB ca pe un nou semn ca fondurile de investitii de portofoliu straine iau tot mai mult in consideratie piata romaneasca. Operatorii vorbesc mai ales despre fonduri cehe in spatele carora s-ar afla insa bani americani. Specialistii afirma ca nu poate fi vorba doar de o febra conjuncturala cata vreme volumul tranzactiilor este semnificativ. Dovada este media valorii zilnice din ultimele doua saptamani, care este cu numai 112 mii de euro mai mica decat media zilnica a intregului an, de peste 2 milioane de euro. Iar pana acum 2004 s-a dovedit a fi cel mai bun an al Bursei.

PERDANTE LAUTE DE VAL. Tendinta este atat de consistenta incat chiar actiuni ale unor societati considerate neatractive au fost luate de valul cresterilor. Pretul actiunilor Amonil Slobozia, care functioneaza in pierdere, a crescut de peste trei ori, pana la 379 lei /actiune. In afara de Policolor (care a mai fost pe post de glorie a Bursei) sau de Oltchim (care are o poveste speciala legata de privatizarea Petrom), au mai crescut si actiuni irelevante pana nu de mult, ca Armatura Cluj si Carbid Fox Tarnaveni. In cazul acestora unii speculatori si-au incasat deja profiturile.

ATRACTIILE. Pe de alta parte, insasi conducerea BVB recunoaste ca, in ciuda prezentei la cota BVB a unor titluri ca Petrom, BRD, sau Rompetrol, care au condus la progrese semnificative, Bursa inca nu are foarte multe de oferit.

Pana in 2007 numarul marilor atractii ale BVB va spori cu Transelectrica, Filialele Transilvania Nord si Muntenia Nord ale Electrica, Transgaz si Romgaz, Administratia Porturilor Maritime Constanta si Aeroportul International Henri Coanda.

SECRETUL INDICILOR
Calculul in euro reduce sensibil influenta negativa a inflatiei si, mai mult, arata ca, chiar si in valuta, investitia in cele zece actiuni ale BET, in aceeasi proportie in care ele compun indicele, a fost de departe cea mai profitabila. Indicii sunt niste medii ponderate ale preturilor de inchidere ale actiunilor respective, iar ponderea cu care pretul unei actiuni intra in medie depinde de valoarea totala de piata a companiei respective (capitalizarea). Investitia in actiunile indicilor specializati scuteste de bataia de cap a analizei performantelor fiecarei companii in parte si reduce riscurile.

×
Subiecte în articol: economic