ECONOMIC
Bani grei sunt pusi la bataie in ringul electronic al Bursei, chiar daca mijlocul verii nu este cea mai propice perioada pentru tranzactiile bursiere. Insa preturile actiunilor au crescut si la societatile cu pierderi. Saptamana trecuta tranzactiile cu actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au mentinut in zonele fierbinti ale recordurilor stabilite la inceputul lunii. Au crescut chiar si preturile actiunilor societatilor cu pierderi.
ADRIAN N. IONESCU
Bani grei sunt pusi la bataie in ringurile (electronice) Bursei, chiar daca mijlocul verii este perioada cea mai putin fasta pentru tranzactiile bursiere. Chiar daca indicii Bursei calculati in lei nu au mai batut record dupa record ca in perioada 30 iunie - 2 iulie, expresiile lor in euro si-au prelungit si saptamana trecuta evolutia ascendenta.
RECORDURI IN EURO. Ultimul maxim istoric al indicelui BET, al celor mai valoroase 10 actiuni cotate la BVB, a fost atins marti 5 iulie la 2.673 puncte. Indicele a incheiat saptamana la 2.647 puncte (calculate in euro), cu 44% mai mult decat in prima zi a anului. In ultimele doua saptamani BET a crescut cu 8,7%.
Si ceilalti indici BVB au inregistrat progrese substantiale in aceeasi perioada, BET - C (compozit, care exprima evolutia actiunilor tuturor celor 60 de companii cotate la Bursa, cu exceptia celor cinci Societati de Investitii Financiare - SIF) si BET - FI (indicele SIF). BET C si BET FI au crescut 51,5 %, respectiv cu 81,2% in acest an si cu 3,2%, respectiv cu 7,6% in ultimele doua saptamani.
Citește pe Antena3.ro
ATRACTIILE. Pe de alta parte, insasi conducerea BVB recunoaste ca, in ciuda prezentei la cota BVB a unor titluri ca Petrom, BRD, sau Rompetrol, care au condus la progrese semnificative, Bursa inca nu are foarte multe de oferit.
SECRETUL INDICILOR
Calculul in euro reduce sensibil influenta negativa a inflatiei si, mai mult, arata ca, chiar si in valuta, investitia in cele zece actiuni ale BET, in aceeasi proportie in care ele compun indicele, a fost de departe cea mai profitabila. Indicii sunt niste medii ponderate ale preturilor de inchidere ale actiunilor respective, iar ponderea cu care pretul unei actiuni intra in medie depinde de valoarea totala de piata a companiei respective (capitalizarea). Investitia in actiunile indicilor specializati scuteste de bataia de cap a analizei performantelor fiecarei companii in parte si reduce riscurile.