x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dovleacul uriaș - sănătate curată, într-o curcubată. Ce profit îți poate aduce cultivarea lui

Dovleacul uriaș - sănătate curată, într-o curcubată. Ce profit îți poate aduce cultivarea lui

09 Mai 2017   •   07:50
Dovleacul uriaș - sănătate curată, într-o curcubată. Ce profit îți poate aduce cultivarea lui

Dovleacul uriaș nu e numai o poveste frumoasă. În țara noastră, cel mai mare a fost recoltat acum doi ani într-o fermă buzoiană și cântărea 122 de kilograme. Dar cel mai mare dovleac din lume cântărea 861 kg, a fost recoltat de un american în vârstă de 76 de ani, care l-a vândut cu 11.500 de dolari.

Credem că poveștile sunt de când lumea și pământul, dar uneori primim indicii surprinzătoare despre timpul scurs de la apariția lor pe lume. Iată, de exemplu, povestea Cenușăresei, căreia nașa ei, zâna cea bună, i-a făcut o trăsură dintr-un... dovleac. Frații Grimm s-au inspirat dintr-o poveste nu mai veche de 400 de ani, pentru că orginile dovleacului sunt americane.


La el „acasă”, în America Centrală, dar mai cu seamă în Mexic, dovleacul încă mai poate fi găsit în natură sălbatic, necultivat, întinzându-și vrejurile – ca niște liane – peste tot, înlănțuind arbori și îmbrățișând arbuști. Firește, nu lipsește din cultura mare, unde îl găsim în peste 200 de specii diferite.

Cele mai vechi semințe de dovleac descoperite în America au 8.000 de ani. Dar nu povestea lor a făcut înconjurul lumii, ci a unora mai tinere, care s-a dovedit că nu aveau decât... 800 de ani.

Dovleacul uriaș... redivivus

Descoperirea arheologică realizată în timpul unor săpături din „Rezervația Primei Națiuni Menominee” din statul Wisconsin este de-a dreptul surprinzătoare prin faptul că aduce o nouă viziune asupra agriculturii și a istoriei acesteia.

În timpul săpăturilor arheologii au descoperit o oală veche, datând de opt secole... Până aici nimic nu pare să fi fost neobișnuit pentru echipa de arheologi. Însă, ceea ce se afla în interiorul acestei oale i-a uimit chiar și pe aceștia.

Vasul, extrem de valoros din punct de vedere arheologic ascundea în interior... semințe. Ineditul descoperirii a stârnit curiozitatea studenților care au participat la proiectul arheologic. Curioși să afle ce secret ascundeau aceste semințe, au decis să le planteze.
După câteva zile, din pământ au ieșit... plăntuțele firave de dovleac. Iar pe măsură ce creșteau, făceau floare și fruct s-a dovedit că nu erau orice fel de dovleci, ci un soi gigant, care dispăruse de secole.

Află mai mult despre DOVLEACUL URIAȘ, cum a ajuns el în Romania și cum folosești DOVLEACUL ÎN TRATAMENTE NATURSTE

Urmărește VIDEO, AICI

×
Subiecte în articol: dovleacul urias