x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Drept la replica MApN

Drept la replica MApN

25 Noi 2022   •   18:25
Drept la replica MApN

Cu privire la articolul publicat de Jurnalul Național, joi, 24 noiembrie, sub semnătura domnului Ion Alexandru, cu titlul „Statul decontează 32.000 de euro pentru ca 600 de reprezentanți ai statelor NATO să participe la parada militară de 1 Decembrie”, facem următoarele precizări:

În mod tradițional, Ministerul Apărării Naționale a invitat la ceremoniile organizate în țară, cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale a României, detașamente ale armatelor aliate și partenere. De asemenea, și detașamente reprezentând Armata României participă la festivități similare, la invitația aliaților și partenerilor, cea mai recentă dintre aceste prezențe fiind în acest an, la Paris, la festivitățile organizate în 14 iulie, cu ocazia Zilei Naționale a Franței. Conform uzanțelor protocolare, hrănirea, transportul şi cazarea în condiţiile specifice desfăşurării antrenamentelor de defilare şi a paradei militare se asigură, prin înțelegeri reciproce, de către țara gazdă.

            În acest context, țara-gazdă asigura hrănirea, transportul și alte activități, în condițiile specifice desfăşurării antrenamentelor de defilare şi a paradei militare, potrivit legislației naționale si înțelegerilor bilaterale.

            Și în acest an au fost trimise invitații similare armatelor aliate și partenere. Textul Hotărârii de Guvern la care faceți referire precizează, la alineatul 1, că Ministerul Apărării Naţionale a transmis invitații pentru un număr de „cel mult (subl. ns.) 600 de persoane, care vor face parte din detașamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere”. În mod evident, actul normativ în discuție a luat în calcul o estimare maximală a numărului de militari străini participanți la paradă, numărul concret al acestora urmând să fie stabilit ulterior, prin discuții cu reprezentanții armatelor care pot trimite detașamente.

            Așa cum a fost anunțat public, prin comunicatul de presă nr. 458 din 23 noiembrie, la Parada militară de la București vor defila în blocurile de paradă pe jos  aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din  Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii. Alți aproximativ 40 de militari din detașamentele armatelor străine au făcut deplasarea la București ca forțe de rezervă. La aceștia se adaugă un număr de aproximativ 45 de militari francezi care vor participa la festivitățile organizate la Alba Iulia și Miercurea Ciuc.

            În total, la festivitățile organizate de MApN în acest an, cu ocazia Zilei Naționale a României, vor participa aproximativ 240 de militari din armate aliate și partenere, incluzând și rezervele.

            Având în vedere cele precizate, pentru o informare corectă a cititorilor publicației dumneavoastră pe acest subiect, vă adresăm rugămintea de a publica acest drept la replică, în condiții similare articolului inițial.

Biroul de presă

×