x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dumitru Costin: România este singura ţară cu un sfert dintre angajaţi remuneraţi cu salariul minim

Dumitru Costin: România este singura ţară cu un sfert dintre angajaţi remuneraţi cu salariul minim

30 Mar 2012   •   14:22
Dumitru Costin: România este singura ţară cu un sfert dintre angajaţi remuneraţi cu salariul minim

Romania este singura tara in care aproape un sfert dintre angajati au salariul minim, fata de 8-10% in celelalte state, numarul crescand cu peste 200.000 de persoane numai in ultimul an, dupa modificarea Codului Muncii, a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

"Aproape un sfert din piata muncii este angajata pe salariul minim. Romania este singura tara cu un asemenea procent de angajati cu salarii minime, restul tarilor avand procente cuprinse intre 8 si 10%", a declarat Costin, la un seminar privind legislatia muncii.

Presedintele BNS a precizat ca o astfel de situatie nu poate duce decat la concluzii neplacute pentru viitorul Romaniei, explicand ca in aceste conditii nu poate fi tinut in echilibru sistemul de pensii sau cel de sanatate si nici fondul public de somaj.

"Toate aceste elemente, dublate de cresterea numarului de conflicte intre angajati si angajatori, conduc la un mediu ostil care continua sa stimuleze migratia fortei de munca", a mai spus liderul sindical.

Ineficienta, aruncata in spinarea angajatilor

BNS a elaborat un proiect de lege pentru modificarea Codului muncii, fiind vizate obiectivele de performanta, perioada de proba sau contractele determinate, si a anuntat ca in urmatoarele doua saptamani va demara o campanie pentru strangerea de semnaturi.

"Cu buna stiinta, criza economica a fost preluata ca stindard si utilizata ca motiv al modificarilor, considerandu-se in mod nejustificat ca lipsa de productivitate a lucratorilor si in final lipsa eficientei economice isi au cauza in garantiile juridice ale dreptului la munca (...) Demersul care a stat la baza acestui proiect de lege a avut in vedere regandirea solutiilor avansate de actuala legislatie si formularea unor propuneri sub forma de solutii legislative care sa asigure un cadru normativ echilibrat in distribuirea drepturilor si obligatiilor partenerilor relatiei de munca", a declarat profesorul Alexandru Athanasiu.

Proiect de schimbare a Codului Muncii

In privinta obiectivelor de performanta care constituie un drept exclusiv al angajatorului, initiatorii proiectului de modificare a Codului munciii sustin ca acest lucru poate da nastere in practica unor abuzuri.

Referitor la perioada de proba, specialistii de la BNS considera ca aceasta a fost marita substantial, insa o astfel de masura este "profund injusta".

Prin acest proiect, BNS propune ca durata perioadei de proba pentru muncitori necalificati sa nu poata depasi 10 zile lucratoare, iar in cazul persoanelor cu handicap aceasta sa fie de cel mult 45 de zile calendaristice.

Potrivit proiectului de lege, contractul individual de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de cinci ani.

Sindicalistii mai doresc ca salariul minim brut pe tara garantat in plata nu poata fi mai mic de 50 la suta din salariul mediu net la nivel national, comunicat de Institutul National de Statistica si avut in vedere la fundamentare bugetului de stat.

×