x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie După Udrea potopul: litoralul nu are nici acum PUZ. Pregătirea se zonului estival este blocată

După Udrea potopul: litoralul nu are nici acum PUZ. Pregătirea se zonului estival este blocată

de Elena Stan    |    21 Mar 2012   •   11:34
După Udrea potopul: litoralul nu are nici acum PUZ. Pregătirea se zonului estival este blocată

Mai sunt doar cateva saptamani pana la deschiderea sezonului estival, insa Ministerul Dezvolatii Regionale si Turismului nu a aprobat inca Planul Urbanistic Zonal pentru litoral. PUZ-ul cel vechi a fost anulat de instanta in perioada in care Elena Udrea era ministrul Turismului, insa planul cel nou nu a fost inca aprobat.

In lipsa PUZ-ului, nimeni nu are voie sa construiasca sau sa amenajeze nimic. In schimb, legea ii forteaza pe aceeasi hotelieri sa deschida sezonul la 1 mai. Administratorii de hoteluri au de ales intre a sta cu mana in san sau a ridica fara autorizatie renumitele terase pe plaja. Urmeaza cercul vicios al controalelor si amenzilor din partea organelor competente. Asfel, ca in fiecare an, asa cum ne-am obisnuit, sezonul va incepe cu un scandal.


O victorie a legii?

Elena Udrea a vazut anularea PUZ-ului ca o instituire a legii, dar si ca pe o victorie a unei autoritati a statului in lupta cu administratiile locale care nu respecta legislatia in vigoare. Oficialii ministerului spuneau la acel moment ca vechiul PUZ nu avea nici avizele institutiilor competente si nici nu detinea procesul-verbal de delimitare a zonei costiere. 'Am stopat constructiile ilegale si acesta este numai meritul doamnei ministru Elena Udrea. (...) Acum, specialistii trebuie sa-si spuna cuvantul, urmarind un plan care sa fie conform cerintelor unui turism care sa tina cont de specificul fiecarei statiuni, sub supravegherea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului“, declara Gigi Chiru, seful Inspectoratului din Constructii Constanta in mai 2011.

De atunci, a trecut aproape un an, iar Litoralul este in continuare fara PUZ. Daca anul trecut lucrurile au mers din inertie deoarece sezonul incepuse, anul acesta totul e blocat. 'PUZ-ul pentru litoral este blocat la Ministerul Turismului. Mai avem putin pana la inceperea sezonului estival, respectiv 1 mai, iar operatorii de pe litoral nu isi pot amenaja nici o terasa, nimic, deoarece nu exista PUZ. L-au anulat pe cel al primariilor si nu au fost in stare sa faca alt PUZ pana acum“, ne-a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de turism (ANAT).

'Reprezentantii Ministerului Mediului si ai Ministerului Turismului critica si amendeaza, insa nu fac nimic pentru a crea o imagine buna litoralului, nu amenajeaza plaja si nu executa lucrarile de pregatire a litoralului pentru debutul sezonului estival. In plus, reclama vazuta la televizor pentru litoralul bulgaresc ne face foarte mult rau, noua, operatorilor de turism deoarece pierdem clienti“, spune Martin.

In plus, presedintele ANAT sustine ca lucratorii de la Directia Apelor Dobrogea Litoral ar trebui sa curete deja plaja de urmele lasate de iarna grea care ne-a lovit, mai ales ca au incasat deja o mare parte din bani. 'Pana la 30 martie, operatorii din turism care au plaja inchiriata trebuie sa plateasca circa 40% din valoarea contractului deoarece Apele Romane trebuie sa amenajeze plaja. Pana la acea data incasarile noastre sunt zero deoarece sezonul estival incepe abia in luna mai, insa banii trebuie platiti inainte“, a spus Martin.

Debut de sezon cu amenzi

Potrivit legii, operatorii de pe litoral care nu deschid unitatile de primire turistica pe perioada sezonului, respectv 1 mai ­ 1 octombrie, vor fi amendati. 'Actul normativ prin care Ministerul Turismului amendeaza operatorii care nu-si deschid unitatile de pe litoral o data cu deschiderea sezonului estival este o aberatie. Nu are cum sa amendeze proprietarul hotelului daca acesta decide sa nu deschida la data de 1 mai“, ne-a spus Corina Martin. Presedintele Asociatiei Patronale a Hotelierilor din Mamaia, Nicolae Bucovala, a spus ca 'o data cu hotelul trebuie sa se deschida si terasele, restaurantele, cluburile, punctele alimentare, farmaciile, punctele salvamar, in asa fel ca statiunea sa fie apta de functionare si de aceea este nevoie ca autoritatile locale sa emita autorizatii de functionare pentru aceste unitati“. In lipsa PUZ-ului niciuna dintre aceste autorizatii nu poate fi emisa.

Conform prevederilor HG 1267/2010, art. 16, alin.(1), lit. f) hotelierii vor fi sanctionati dupa cum urmeaza: amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru structurile de primire turistice care nu functioneaza incepand cu data de 15 mai a fiecarui an; amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru structurile de primire turistice care nu functioneaza incepand cu data de 1 iunie a fiecarui an; amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru structurile de primire turistice care nu functioneaza incepand cu data de 15 iunie a fiecarui an; amenda de la 40.000 lei la 50.000 lei si retragerea certificatului de clasificare pentru structurile de primire turistice care nu functioneaza dupa data de 1 iulie a fiecarui an si pana la sfarsitul sezonului estival. Nici detinatorii de cladiri construite in statiunea Mamaia in baza PUZ-ului care a fost declarat nul nu vor scapa de amenzi.



Bulgarii deschid special pentru noi

Hotelurile de pe litoralul bulgaresc se deschid pentru Sfintele Sarbatori Pascale si de 1 Mai special pentru turistii romani. 'Circa 40 de hoteluri din cele 300, cat sunt pe litoralul bulgaresc, vor fi deschise special pentru romani pentru Pasti si 1 mai. Hotelurile sunt deschise special pentru turistii romani deoarece charterele pentru Germania si Anglia incep de la mijlocul lunii iunie. Litoralul bulgaresc isi asteapta clientii romani ca in fiecare an, cu plaja pregatita si cu personalul zambitor“, ne-a declarat Corina Hinkov, directorul agentiei Balkan Travel.

×