x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia globală va scădea cu 8% în 2020. PIB-ul României va crește cu 9% până în 2040

Economia globală va scădea cu 8% în 2020. PIB-ul României va crește cu 9% până în 2040

08 Iul 2020   •   12:43
Economia globală va scădea cu 8% în 2020. PIB-ul României va crește cu 9% până în 2040

Economia globală ar putea scădea cu 8% în 2020, însă se preconizează o creștere a acesteia de 8% în următorii 20 de ani, arată un raport publicat de McKinsey Global Institute. Totodată, PIB-ul României ar putea avansa cu 9%, în acest interval. Studiul a fost realizat în 200 de state ale lumii.

Avantajele economice ale sănătății populației

Sănătatea precară a populației ar putea reduce PIB-ul, la nivel global, cu 15%, în timp  ce o stare mai bună a sănătății oamenilor ar putea aduce 12 miliarde de dolari la PIB-ul global, până în 2040, creştere accelerată de 8%, care se traduce printr-o evoluţie mai rapidă cu 0,4 % în fiecare an.

România ar putea beneficia de o creştere a PIB-ului de 9%, în următoarele două decenii, şi de un impact al PIB-ului de 26 de miliarde de dolari.

"Aproximativ jumătate din aceste beneficii economice anuale provin din faptul că, la nivel mondial, forţa de muncă este mai extinsă şi într-o stare de sănătate mai bună. Restul procentelor provin din extinderea capacităţii de muncă a persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilităţi şi a îngrijitorilor informali, precum şi din îmbunătăţirea productivităţii, deoarece prevalenţa bolilor cronice este mai redusă.

În România, beneficiile cele mai mari, a căror valoare se ridică la 11,5 miliarde de dolari, vor fi generate de extinderea capacităţii de muncă a categoriilor menţionate, în timp ce aproape 8 miliarde de dolari vor proveni din reducerea nivelului de sănătate precară", se arată în raport.

Datele pentru România indică faptul că reducerea potenţială a gradului de sănătate precară este de 37%, până în 2040, fapt ce ar însemna că vârsta medie de 65 de ani ar putea fi echivalentul celei de 55 de ani, astăzi, din punct de vedere al sănătăţii.

Previziunile arată că mortalitatea infantilă  va scădea cu 65%, la nivel global, decalajul inegalităţii în sănătate s-ar reduce și, mai mult cu 230 de milioane de persoane ar fi în viaţă, până în 2040. Anual, fiecare persoană ar câştiga încă 21 de zile de viaţă sănătoasă, în timp ce în România aceasta va crește la 27 de zile.

La nivel internaţional, randamentul economic ar putea fi între 2 şi 4 dolari/dolar investit într-o sănătate mai bună, iar în România, fiecare dolar investit va genera 1,8 dolari.

Cercetările în domeniu arată că 70% din oportunitatea neexploatată de îmbunătăţire a sănătății este generată de zona profilactică.

"Aproximativ aceeaşi proporţie se aplică şi pentru România, cu 36% provenind din reducerea nivelului de sănătate precară prin implementarea de măsuri de mediu, sociale şi comportamentale de combatere a acesteia, în timp ce alte 35% provin din prevenţie şi promovarea sănătăţii", arată studiul.

Raportul precizează că o sănătate mai bună a oamenilor va aduce beneficii economice de 12 trilioane de dolari, sute de milioane de vieţi salvate şi un grad mai ridicat de bunăstare.

McKinsey Global Institute (MGI), componenta de cercetare în afaceri şi economie a McKinsey, a fost înfiinţat în 1990 pentru a dezvolta o înţelegere mai profundă a evoluţiei economiei globale. Misiunea MGI este de a furniza liderilor din sectoarele comercial, public şi social date şi perspective pe care să-şi bazeze deciziile de management şi politice.

×
Subiecte în articol: raport mckinsey PIB economie sanatate