x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie EdF vinde divizii pentru a scăpa de datorii

EdF vinde divizii pentru a scăpa de datorii

12 Ian 2010   •   00:00

Grupul energetic francez Electricite de France (EdF) scoate la vânzare divizia britanică de distribuţie pentru a reduce din datorii.

EdF speră să obţină peste 4 miliarde de euro din tranzacţie, scrie Reuters. EDF Energy asigură servicii pentru peste 20 de milioane de clienţi, iar 2008 a avut o cifră de afaceri de 8,24 de miliarde de euro.

National Grid, operatorul reţelei de înaltă tensiune din Marea Britanie, şi grupul Cheung Kong Infrastructure Holdings, din Hong Kong, şi-au manifestat deja interesul pentru cumpărarea unităţii. Totodată, banca australiană de investiţii Macquarie, un fond de pensii din Canada şi Abu Dhabi Investment Authority au format un consorţiu în vederea prezentării unei oferte comune.

Proiectul privind vânzarea a fost întârziat din cauza schimbării conducerii EDF şi a unei decizii luate în decembrie 2009 de autorităţile britanice care a dus la reevaluarea unităţii.

Mai multe detalii legate de vânzarea EDF Energy vor fi publicate la sfârşitul acestei luni sau cel mai târziu la începutul lui februarie, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Primele oferte ar putea veni în martie sau aprilie.

EdF s-a extins foarte mult în perioada dinaintea crizei iar acum este unul dintre grupurile de utilităţi cele mai îndatorate ale Europei, cu 20 de miliarde de euro, potrivit unui articol publicat pe Bloomberg în luna noiembrie. 


EdF operează 58 de reactoare în Franţa, unde produce 80% din energie. Guvernul francez deţine 85% din EdF. Gigantul nuclear va participa si cu 10% la consorţiul care va realiza gazoductul South Stream. Acesta are nevoie de o finanţare de 29 de miliarde de euro şi este realizat de un consorţiu alcătuit din Gazprom şi italienii de la ENI.

×
Subiecte în articol: redactie