x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie EFECTUL DOMINOULUI - Gaura Lehman destabilizează şi alte companii

EFECTUL DOMINOULUI - Gaura Lehman destabilizează şi alte companii

15 Oct 2008   •   00:00

Falimentul Lehman a căscat o gaură de 220 miliarde de dolari în finanţele mondiale, bulgăre care o dată rostogolit va lua cu el şi alte companii, bănci, asiguratori, fonduri de investiţii.



Falimentul Lehman a căscat o gaură de 220 miliarde de dolari în finanţele mondiale, bulgăre care o dată rostogolit va lua cu el şi alte companii, bănci, asiguratori, fonduri de investiţii.

Suma respectivă trebuie plătită de companiile de asigurări sau fondurile de investiţii care au vândut asigurări de protecţie pentru neplată la credite sau obligaţiuni.
"Reglarea contractelor Lehman ar putea duce vânzătorii de protecţie la plăţi de 220 miliarde de dolari, presupunând că 20% din datoriile băncii vor fi recuperate” spune Andrea Cicione, strateg în domeniul creditelor la filiala londoneză a BNP Paribas. Iar falimentul Washington Mutual şi al băncilor din Islanda vor genera şi ele plăţi pentru protecţie.
Lehman Brothers, cândva a patra bancă de investiţii din lume, avea la momentul falimentului active de 639 miliarde de dolari şi datorii de 613 miliarde de dolari. Acestea erau protejate asemănător asigurărilor: banca plătea anual o sumă pentru cazul în care vreun datornic nu şi-ar fi onorat plăţile şi astfel asigurătorul plătea diferenţa până la stingerea datoriei. Acest gen de instrument financiar se numeşte "credit default swap” iar piaţa pentru acest tip de derivative nu este reglementată. În schimb valoarea ei este cifrată la 55.000 de miliarde de dolari în acest moment.

Speculaţie în speculaţie
Cu astfel de instrumente sunt asigurate şi obligaţiunile corporatiste de 128 de miliarde de dolari ale Lehman. În data de 10 octombrie, obligaţiunile băncii se tranzacţionau cu 13 de cenţi pentru un dolar asigurat, ceea ce înseamnă că proprietarul primeşte 13 cenţi de la bancă iar vânzătorul protecţiei trebuie să returneze 87 de cenţi. În data de 11 octombrie, aceste protecţii erau 8,6 cenţi şi deci mai au de primit 91,4 cenţi pentru un dolar. Dacă iniţial aceste produse financiare se foloseau pentru asigurare în caz de neplată, mai târziu fondurile de hedging au intrat în această piaţă uriaşă. La nivelul obligaţiunilor unei companii, deţinerile de astfel de instrumente sunt folosite de fondurile de investiţii pentru a paria împotriva abilităţii băncii respective de a-şi plăti datoriile iar speculatorii să facă profituri bune. Principiul folosirii acestora este acelaşi ca şi în cazul împrumuturilor de acţiuni. Fondul preia un număr de acţiuni ale băncii unde a detectat o problemă şi începe să vândă până crează un trend descendent al acţiunilor pe bursă. O dată ce valul se măreşte, panica se instaurează şi face singură treaba iar acţiunea scade dramatic. Un astfel de atac a avut loc la o zi după falimentul Lehman Brothers şi vânzarea subevaluată a Merrill Lynch către Bank of America, când titlurile AIG au scăzut cu 61%. La final, speculatorul va răscumpăra acelaşi număr de acţiuni împrumutat şi-l va înapoia proprietarului de drept, însă acestea nu mai valorează nimic. Acelaşi lucru se realizează şi cu obligaţiunile: când acestea sunt foarte căutate randamentul lor este foarte mic dar sigur, cu cât randamentul promis este mai mare înseamnă că riscul urcă.

Prinde orbul, scoate-i ochii
Circa 350 de bănci şi alte organisme sunt legate de Lehman Brothers în acest hăţiş de derivative, potrivit Bloomberg. Printre participanţii conectaţi la pierderile Lehman se află Pimco, managerul celui mai mare fond de bonduri din lume, Citadel Investment Group LLC, fond de hedging din Chicago, dar şi o surpriză: American International Group (AIG). Care, pe lângă creditul de 85 de miliarde de dolari luat la momentul naţionalizării a mai primit săptămâna trecută alte 37,8 miliarde de dolari. În anumite cercuri salvarea AIG este explicată doar din acest motiv.
Înainte de falimentul firmei, protecţia pentru Lehman ajunsese la 790 de puncte pentru datoriile pe cinci ani. Un punct este echivalent cu 1.000 de dolari pentru a proteja 10 milioane de dolari datorie pe această perioadă.

Critica obligaţiunii pure
Lipsa de reglementări în privinţa acestor contracte a atras deja criticile celor au cumpărat obligaţiuni la Lehman sau produse bazate pe derivative ale băncii de investiţii şi aşteaptă acum să îşi recupereze banii. Investitorii din Hong Kong şi Singapore sunt furioşi pe reprezentanţii băncilor locale care "i-ar fi dus cu preşul” şi nu le-au prezentat adevăratele riscuri. Mai mult de 40.000 de cetăţeni din Hong Kong au cumpărat produse ale Lehman prin bănci, totalizând 2,6 miliarde de dolari. Săptămâna trecută, guvernul local a anunţat o schemă sub care băncile locale care au vândut aceste instrumente trebuie să le răscumpere de la deţinători la o valoare ce va fi decisă. În 1 octombrie, investitorii, dintre care mulţi pensionari, au cerut socoteală băncilor care le-au vândut produsele financiare respective şi au solicitat primirea tuturor banilor investiţi. Deja autorităţile au cerut băncilor să clasifice ca fiind de risc mare obligaţiunile care includ derivate complexe. În plus, reprezentanţii băncilor n-au spus că aceste produse sunt de mare risc decât la finele lui 2007 şi că sunt legate de o companie americană.

Furia păcăliţilor
Sute de păcăliţi cu astfel de derivative au protestat în data de 12 octombrie într-un parc din Singapore. Ei acuzau că au fost făcuţi să creadă că nu este o schemă piramidală faptul că obligaţiunile lor aveau un randament de 5%, faţă de dobânda de 0,5% la depozite. Circa 8.000 de oameni au cumpărat produse financiare, în valoare de 343 milioane de dolari.
În cazul Fannie Mae şi Freddie Mac, vânzătorii de protecţie trebuie să plătească doar 8,5 cenţi pe dolar maxim din moment ce Guvernul garantează datoriile celor două bănci ipotecare.

"Arme financiare de distrugere în masă”
Miliardarul Warren Buffett, cel mai bogat om al planetei spunea în 2003 despre aceste produse derivative că sunt "arme financiare de distrugere în masă”. El a prezis că aceste se vor dezvolta, vor suferii mutaţii şi se vor multiplica "până când un eveniment întâmplător le va arăta clar toxicitatea”. Urmându-şi propriile idei, Buffett a grăbit ieşirea Berkshire Hathaway, compania sa, să iasă de pe această piaţă. De asemenea, banca Wells Fargo, care va cumpăra Wachovia pentru 11,7 miliarde de dolari, a rezistat foarte bine crizei creditelor subprime şi a expunerii la derivative având o capitalizare de 95,13 miliarde de dolari. Spre comparaţie, capitalizarea bursieră a Citigroup este de 82,5 miliarde de dolari. Buffett este principalul acţionar al Wells Fargo.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari lehman