x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Electricitate - Tarife in limita inflatiei pe 2005

Electricitate - Tarife in limita inflatiei pe 2005

de Adrian N. Ionescu    |    27 Sep 2005   •   00:00

Anul acesta, tarifele la energia electrica nu vor fi majorate, iar anul viitor nu vor creste peste nivelul inflatiei din 2005, a declarat, luni, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.

Tinta de inflatie anuntata de autoritati pentru acest an este plasata in intervalul 6,5% - 8,5%. Ultima crestere a preturilor la electricitate, cu 5%, a avut loc la 1 iulie, dupa ce anul a inceput din prima zi cu o scumpire medie de 4,6%.

LICITATII. Ministrul Economiei si Comertului a mai anuntat ca au fost concepute noile proceduri de vanzare a energiei produsa de Hidroelectrica pe piata libera, la care au acces firmele, vanzari care au starnit suspiciuni si reactii inclusiv politice.

Pentru clientii eligibili (industriali), Hidroelectrica va organiza licitatii publice, solicitand preturi initiale stabilite in functie de conditiile pietei interne si internationale. Hidrolectrica este producatorul celei mai ieftine energii.

CALDURA. Pe de alta parte, Codrut Seres a spus ca decizia privind pretul de referinta al energiei termice apartine premierului Calin Popescu Tariceanu, dar nu ar trebui luata "decat dupa ce cei cu atributii in acest sens pot da asigurari ca reducerea subventiilor va viza modernizarea retelelor de distributie si imbunatatirea randamentelor centralelor in cogenerare". Potrivit calculelor oficiale, scumpirile anterioare ale utilitatilor si reducerea subventiilor ar duce la un pret de referinta cu 20% mai mare, de 1.075.000 lei vechi /Gcal. (Adrian Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic