Asociaţia care colectează taxa ecologică aplicată electrocasnicelor şi care trebuie să se ocupe de reciclarea acestora nu a fost autorizată incă de Ministerul Mediului. Cu toate acestea, de la 1 iulie preţul electrocasnicelor a crescut cu pănă la 37 de lei.
Mediu - Taxa verde se incasează fără autorizaţie
Asociaţia care colectează taxa ecologică aplicată electrocasnicelor şi care trebuie să se ocupe de reciclarea acestora nu a fost autorizată incă de Ministerul Mediului. Cu toate acestea, de la 1 iulie preţul electrocasnicelor a crescut cu pănă la 37 de lei.
Romănii plătesc mai mult, de la 1 iulie, pentru achiziţionarea aparatelor electrocasnice o dată cu introducerea taxei verzi. Asociaţia care se ocupă de colectarea şi reciclarea acestor aparate nu a obţinut autorizaţie de la autoritatea de mediu, ceea ce face ca incasarea noii taxe să fie ilegală. Tocmai de aceea, CECED, asociaţia care s-a angajat să preia responsabilitatea de colectare şi reciclare a produselor electrocasnice şi electronice, a găsit o explicaţie stupidă pentru noua taxă: aceasta este provizorie şi poate fi modificată de Ministerul Mediului.
"Valorile provizorii ale taxei verzi pentru electrocasnice pot fi afişate la raft şi pot fi incasate. Ele sunt provizorii, deoarece, dacă autoritatea de mediu consideră că sunt prea mari sau prea mici, ele vor fi modificate la un moment dat. In prezent, organizaţia este in curs de autorizare", a explicat Cătălin Gurău, directorul general al CECED Romănia. Membrii fondatori ai CECED sunt Amica, Arctic, Candy Hoover Electrolux, Gorenje, Indesit. Aceştia reprezintă aproximativ 70%-80% din piaţa de echipamente electrocasnice şi de larg consum din Romănia.
SUME. Valoarea taxei diferă in funcţie de mărimea aparatului şi de substanţele dăunătoare mediului inconjurător pe care le conţine. Astfel, valoarea variază de la 2 lei pentru electrocasnicele mici şi electronicele de consum pănă la 37 de lei pentru frigidere de peste 250 de litri capacitate netă. "Aceste valori provizorii sunt cele care se vor găsi afişate la raft, ele avănd deja taxa pe valoare adăugată aplicată", a explicat Cătălin Gurău.
După frigiderele cu capacitate mai mare de 250 de litri, pentru care taxa este de 37 de lei, urmează cele cu capacitate de pănă la 250 de litri, pentru care taxa este de 29 de lei, iar pe locul trei găsim televizoarele cu plasmă, pentru care trebuie să plătim mai mult cu 21 de lei. De asemenea, pentru electrocasnicele mari, cum sunt maşinile de spălat rufe şi vase, uscătoare, maşini de gătit electrice sau cuptoare electrice, valoarea taxei este 15 lei.
Valoarea taxei este de 8 lei pentru un televizor cu tub catodic şi LCD, o plită, o hotă electrică, un cuptor cu microunde, o sobă electrică, un radiator electric sau un ventilator. Pentru aspiratoare şi roboţi de bucătărie taxa este de 6 lei, pentru combine muzicale, DVD playere, home cinema, valoarea taxei este de 4 lei, iar pentru restul electrocasnicelor mici, taxa este de 2 lei. Pentru sursele de iluminat, consumatorii vor plăti mai puţin de un leu. Aceste valori ale timbrului verde sunt provizorii, urmănd ca in aceste zile cele două asociaţii care se ocupă de reciclarea deşeurilor să primească avizul Ministerului Mediului.
INTĂRZIERI
"Sunt total nemulţumit de cele două asociaţii care trebuie să se inscrie, Ceced Romănia şi Ecolamp Romănia. Aceste asociaţii, care preiau responsabilităţile companiilor de reciclare, nu acţionează deloc responsabil, nu se inregistrează şi nu incep activităţile"
Attila Korodi ministrul Mediului, aprilie 2007
Costuri
Costurile suportate de producători, de la punctul de colectare la cel de reciclare, este in jur de 0,5-1 euro pe kilogram. "In prezent, prestatorii de servicii cu care noi lucrăm adună aceste deşeuri şi le transportă in depozitele lor. Acestea vor fi păstrate aici pănă cănd fabrica de la Buzău va fi dată in folosinţă. Am inţeles că in luna decembrie fabrica devine funcţională. Dacă se adună o masă critică de astfel de deşeuri, le vom exporta in Slovacia, Ungaria sau Austria", a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele ECO TIC.
"E posibil ca dintr-un exces de zel cineva să fi afişat taxa verde şi la produsele albe şi maro, insă nu ar fi trebuit. CECED Romănia şi Ecolamp nu au fost autorizate", a explicat Negoiţă. Ca şi ţările ve-cine, stăm foarte prost cu privire la colectarea municipală, insă funcţionează căt de căt sistemul unu la unu. Adică clientul vine la magazin cu un produs vechi, pe care il predă, şi beneficiază de un discount dacă achiziţionează unul nou. Attila Korodi, ministrul Mediului, nu crede că va fi atinsă ţinta de colectare de 3 kg pe locuitor pe an pentru anul acesta.