x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Electronice - Reciclare numai pe hartie

Electronice - Reciclare numai pe hartie

de Elena Stan    |    15 Sep 2006   •   00:00
Electronice - Reciclare numai pe hartie

Punctele de colectare de deseuri de echipamente electrice si electronice sunt realizate numai pe hartie. Din cele 93 de puncte de colectare, numai unul singur este functional.

Colectarea selectiva de electrocasnice uzate trebuia sa fie functionala de o buna bucata de vreme, insa chiar daca unele locatii au fost deja stabilite de administratiile locale, acestea nu sunt functionale. Conform Ministerului Mediului exista 93 de puncte de colectare, din care 47 in judete, 39 in orase cu peste 100.000 de locuitori si sapte in Bucuresti. "Majoritatea punctelor de colectare nu sunt functionale. Nu avem puncte speciale numai pentru electronice, pentru ca nu este eficient din punct de vedere economic sa faci cate un punct de colectare pentru peturi, echipamente electrice si elecronice, hartie etc. In prezent, in Bucuresti este functional un singur punct de colectare de electronice, cel din sectorul 4", spune Simona Vaida, consilier principal in cadrul Directiei Deseuri si Substante Chimice Periculoase (DDSCP) din Ministerul Mediului.

Nici membrii asociatiilor infiintate pentru gestionarea diferitelor sortimente de electronice nu cred ca procesul de colectare a inceput. "Procesul de colectare a deseurilor electronice nu a inceput inca in Romania. Nu exista centre de colectare selectiva a acestora", a explicat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii (APDETIC).

TINTE. Pentru anul acesta, tinta de colectare de deseuri electrocasnice este de 2 kilograme/locuitor, urmand ca treptat, pana in 2008, sa fie colectata o cantitate de 4 kilograme/locuitor. In realitate, anul acesta au fost colectate numai cateva tone de astfel de desuri, tinta fiind aproape imposibil de realizat. "In toata tara au fost colectate cateva tone de deseuri. Este foarte greu de atins tintele stabilite pentru acest an", a decalarat Simona Vaida. "Este imposibil ca Romania sa atinga tintele de colectare selectiva de DEEE pentru anul acesta stabilite prin HG nr. 448/2005, care traduce Directiva Comisiei Europene nr. 96/2002", a explicat Negoita.

Conform legii, producatorii sunt cei care vor suporta costurile implementarii HG 448/2005 cu privire la deseuri. "Costurile implementarii se vor ridica la circa 175 de euro/tona, ceea ce inseamna ca pana in 2008 ele vor ajunge la circa 16 milioane de euro. Aceasta suma trebuie platita de producatori", a explicat Simona Vaida. "Producatorii au responsabilitatea de a prelua sarcinile de colectare si reciclare a deseurilor, desigur prin contracte cu firme specializate. O obligatie a producatorilor este si cea de a prelua aparatele vechi in momentul vanzarii aparatelor noi (sistemul take back).

ASOCIATII. Conform legii, producatorii de electronice si electrocasnice se pot asocia sau pot gestiona individual deseurile. In prezent exista trei asociatii care intentioneaza sa preia responsabilitatea de colectare si reciclare a electronicelor si electrocasnicelor. Asociatia Ceced Romania, care reuneste mai multe firme, vrea sa gestioneze produsele albe si maro (frigidere, aragazuri, aspiratoare), asociatia Ecotic va gestiona produsele gri (IT), iar cea de-a treia asociatie, ELC, va gestiona echipamentele de iluminat.

ELECTROCASNICE MAI SCUMPE
Din 2007, romanii vor plati mai mult pentru orice aparat electronic si electrocasnic achizitionat. Costurile suplimentare vor fi afisate sub denumirea de taxa vizibila si reprezinta costurile pentru colectare, transport si reciclare. "Taxa vizibila aplicabila de anul viitor echipamentelor electromenajere, electronicelor de consum si IT&C, va fi vizibila pentru consumatori, fiind clar specificata pe factura", a declarat Valentin Negoita. Aceasta taxa variaza de la o tara la alta, ajungand la aproape 28 de euro pentru un frigider, 11 euro pentru un televizor, 17 euro pentru masina de spalat in Elvetia si la 17 euro pentru un frigider, 8 euro pentru un televizor si 5 euro pentru masina de spalat in Olanda.

×
Subiecte în articol: economic electronice colectare