Jocul pietelor tinde pe termen mediu si lung sa readuca in atentia economistilor avantajele oferite de sursele de energie alternativa, in special cea eoliana.
ADRIAN N. IONESCU
"Daca pretul petrolului se mentine la o cota inalta, energia eoliana poate deveni o alternativa viabila la sursele traditionale de energie, desi majoritatea situatiilor presupun costuri superioare", a afirmat Jan Willem Plantagie, analist la Standard & Poorâs (S&P), citat de Mediafax. Iar petrolul se va mentine scump, in opinia presedintelui FMI, Rodrigo Rato, care a declarat nu cu mult timp inaintea reprezentantului S&P ca preturile titeiului nu vor cunoaste o scadere in perioada imediat urmatoare.
STRATEGIA SI VANTUL. Documentele autoritatilor romane vizeaza ca, la orizontul anului 2025, "energia curata" sa reprezinte circa 7% din totalul productiei de energie in Romania. Potentialul energetic al tarii noastre privind sursele regenerabile de energie permite instalarea a 14.000 MW, putere data de turbine eoliene.
Potrivit unui studiu al presedintelui COGEN Romania, Mihai Balan, sursele neconventionale de energie au viitor la noi. "Productia energiei eoliene are conditii favorabile, pana in 2010 fiind prevazuta realizarea unei capacitati de 550 MW, cu o dezvoltare pe termen lung pana la 3.000 MW. Viteza medie a vantului pe coasta Marii Negre, platoul Dobrogei sau sudul Moldovei este intre 5 si 7 m/s. O instalatie eoliana cu o capacitate de 600 KW, la aceste viteze, are o productie anuala de 0,5 Gwh", se estimeaza in studiul citat. Deocamdata, langa Ploiesti au inceput investitiile la prima turbina, de 750 de kW.
SOARELE. Radiatia solara este, intr-adevar, o sursa buna si pentru energia romaneasca. In regiunile rurale ale tarii, potentialul variaza intre 5 - 6 Kwh/mp si zi, vara, respectiv intre 0,6 - 1,2 Kwh/mp si zi, iarna, conform datelor COGEN. Realizarea incalzirii prin utilizarea energiei solare este cea mai eficienta. "Colectoarele de incalzire convertesc 25-40% din energia radianta in caldura.
Citește pe Antena3.ro