x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energia curata revine

Energia curata revine

25 Sep 2004   •   00:00

Jocul pietelor tinde pe termen mediu si lung sa readuca in atentia economistilor avantajele oferite de sursele de energie alternativa, in special cea eoliana.

ADRIAN N. IONESCU

"Daca pretul petrolului se mentine la o cota inalta, energia eoliana poate deveni o alternativa viabila la sursele traditionale de energie, desi majoritatea situatiilor presupun costuri superioare", a afirmat Jan Willem Plantagie, analist la Standard & Poor’s (S&P), citat de Mediafax. Iar petrolul se va mentine scump, in opinia presedintelui FMI, Rodrigo Rato, care a declarat nu cu mult timp inaintea reprezentantului S&P ca preturile titeiului nu vor cunoaste o scadere in perioada imediat urmatoare.

STRATEGIA SI VANTUL. Documentele autoritatilor romane vizeaza ca, la orizontul anului 2025, "energia curata" sa reprezinte circa 7% din totalul productiei de energie in Romania. Potentialul energetic al tarii noastre privind sursele regenerabile de energie permite instalarea a 14.000 MW, putere data de turbine eoliene.

Potrivit unui studiu al presedintelui COGEN Romania, Mihai Balan, sursele neconventionale de energie au viitor la noi. "Productia energiei eoliene are conditii favorabile, pana in 2010 fiind prevazuta realizarea unei capacitati de 550 MW, cu o dezvoltare pe termen lung pana la 3.000 MW. Viteza medie a vantului pe coasta Marii Negre, platoul Dobrogei sau sudul Moldovei este intre 5 si 7 m/s. O instalatie eoliana cu o capacitate de 600 KW, la aceste viteze, are o productie anuala de 0,5 Gwh", se estimeaza in studiul citat. Deocamdata, langa Ploiesti au inceput investitiile la prima turbina, de 750 de kW.

SOARELE. Radiatia solara este, intr-adevar, o sursa buna si pentru energia romaneasca. In regiunile rurale ale tarii, potentialul variaza intre 5 - 6 Kwh/mp si zi, vara, respectiv intre 0,6 - 1,2 Kwh/mp si zi, iarna, conform datelor COGEN. Realizarea incalzirii prin utilizarea energiei solare este cea mai eficienta. "Colectoarele de incalzire convertesc 25-40% din energia radianta in caldura.

AMINTIRI. Avem chiar si experiente anterioare, romanii mai varstnici de 30 ani aducandu-si aminte de campania de odinioara a instalarii de panouri solare sau de cele doua frumoase case experimentale de la Campina (Prahova), care ar fi trebuit sa traiasca cu energie solara. Si acum mai pot fi vazute parcari si camping-uri pe litoral cu astfel de echipamente. Foarte putine din cele 800.000 solare existente in Romania anului 1989 mai sunt in functiune.

TATONARI. Nu trebuie uitat ca investitorii strategici din energetica romaneasca au o buna experienta in domeniu. De pilda, grupul italian ENEL, care si-a adjudecat doua dintre filialele Electrica, este lider mondial in sectorul energiei alternative, avand capacitati instalate care produc circa 17.000 MW in Italia, Spania, SUA si America Latina.

DOAR DOUA PROIECTE

Potrivit S & P, contributia sectorului eolian la productia globala de energie ramane redusa, chiar si in Europa, unde se afla 70% din capacitatea instalata de valorificare a puterii vintului. "In ultimii cinci ani, sustinerea financiara a sectorului energiei alternative a fost in mare masura apanajul statelor, in conformitate cu angajamentele luate prin ratificarea protocoalelor de la Kyoto privind reducerea emisiei de gaze de sera", comenteaza Jan Willem Plantagie. In ultimii doi ani, numai doua proiecte de construire a unor instalatii eoliene au fost sustinute de pietele de capital. Pe de alta parte, cererea este mare in tarile cu probleme energetice, cum ar fi India, unde sunt recunoscute avantajele proiectelor eoliene.
×
Subiecte în articol: economic