Sistemul de sprijinire a energiei produse din surse verzi nu impulsionează indeajuns producţia.
Pentru a-şi imbunătăţi performanţele in acest sector, Romănia trebuie să-şi regăndească strategia in privinţa energiei din surse regenerabile.
Sistemul de sprijinire a energiei produse din surse verzi nu impulsionează indeajuns producţia.
Pentru a-şi imbunătăţi performanţele in acest sector, Romănia trebuie să-şi regăndească strategia in privinţa energiei din surse regenerabile.
Promovarea producţiei de energie din surse verzi in Romănia lasă de dorit. Gheorghe Păuna, directorul Centrului pentru Energii Regenerabile din cadrul ICEMENERG, a declarat că ţara noastră ar trebui să işi schimbe rapid strategia in privinţa energiilor regenerabile. Potrivit lui, producţia este extrem de scăzută la momentul actual. "Nu ne asigurăm cota de energii regenerabile stabilite prin lege şi angajată la Bruxelles", a avertizat Păuna. "Hidroelectrica are acum 25%-28% din totalul producţiei, dar in 2010 Romănia va trebui să aibă 33% din producţia de energie din surse regenerabile, inclusiv hidro mare (n.r. - energia produsă in centrale hidroelectrice cu capacităţi mai mari de 50 MW). Rezultă un procent de 4% pe care ţara noastră trebuie să il producă din surse verzi, altele decăt hidro", a precizat el. In Strategia Energetică Naţională se estimează că, in 2010, consumul intern va fi de 66,1 TWh. Aplicănd procentele estimate de Păuna, se deduce că Romănia trebuie să ajungă la o producţie anuală de circa 2,64 TWh din resurse regenerabile, altele decăt hidro.
PROPUNERI. Soluţiile la această problemă sunt, in opinia lui Gheorghe Păuna, ori mărirea numărului de certificate care se primesc pentru un MWh de energie verde produs, ori trecerea la sistemul "feed in tarif". Alte măsuri care trebuie luate sunt modificări legislative prin care să se acorde facilităţi fiscale pentru producţie. "In Austria la fiecare casă nou construită există obligaţia de a avea panouri solare pe partea sudică a acoperişului, iar statul austriac suportă jumătate din costul panourilor. Atunci cănd panourile de pe casă produc energie mai multă decăt consumă respectiva familie, surplusul de energie este livrat in sistem şi plătit peste preţul pieţei", a precizat directorul ICEMENERG. El a mai dat ca exemplu şi cazul Italiei, unde un MWh de energie verde este cumpărat cu 200 euro, din care 140 euro reprezintă preţul certificatului şi restul energia in sine. "In Romănia, cu 80 de euro iei şi megawatt-ul şi certificatul", a continuat Păuna, adăugănd că pe lăngă profitabilitatea scăzută, şi birocraţia din domeniu este foarte mare. "Aici ai nevoie intre 16 şi 86 de avize şi autorizaţii pentru instalarea unei ferme eoliene". Acesta este motivul pentru care se vor pune in funcţiune, in următorii 10 ani, capacităţi de producţie cu un total de doar 1.500 MW la eolian din cei 4.000 MW pentru care există notificări la Transelectrica, "iar aceasta este cifra optimistă".
Preţul va scădea in timp
Costul de producţie a energiei electrice provenită din surse regenerabile este acum mai mare decăt cel al electricităţii obţinute din surse convenţionale, a declarat Păuna. Insă, in timp, preţul de producţie a energiei verzi va scădea. "Pe măsură ce aceste instalaţii se dezvoltă, apar materiale noi, tehnologii noi, scade preţul. La fotovoltaic, in 10 ani a scăzut preţul de la 5 euro/kwh produs, la 3 euro. In acelaşi timp a crescut randamentul. In viitor, evoluţia nu poate duce decăt la scăderea preţului", a mai spus Gheorghe Păuna. Pe de altă parte, energia produsă din surse convenţionale va fi tot mai scumpă. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a precizat că se estimează pentru 2008 un preţ 95 de dolari pe barilul de petrol, motiv pentru care devine evidentă fezabilitatea proiectelor pe energie din surse regenerabile.Citește pe Antena3.ro