x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie electrica, luata de pe bursa

Energie electrica, luata de pe bursa

07 Apr 2004   •   00:00

Pana in 2007 piata energiei electrice va fi complet liberalizata si competitiva si se va baza pe contracte bilaterale si pe auto - programarea producatorilor. A fost deja realizat un cod comercial energetic dupa care va functiona, din 2005, bursa energiei.

Codul comercial energetic pregateste momentul in care, la inceputul anului urmator, Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM) va deveni Bursa de energie electrica, obligatorie pentru piata fizica, urmand ca participarea sa devina voluntara (optionala) pana in 2007.

Noua platforma de tranzactionare va fi operationala incepand cu anul 2005, conform Strategiei de dezvoltare durabila a Romaniei - ORIZONT 2025, elaborata de catre Ministerul Economiei si Comertului si a „Foii de parcurs pentru Romania in domeniul energiei electrice", aprobata de Guvernul Romaniei anul trecut.

Piata fizica (bani contra energie livrata a doua zi) va fi ulterior dublata de una financiara (a intrumentelor financiare pentru tranzactionare anticipata).

Finantare

In prezent OPCOM se afla in procesul de implementare a mecanismelor tehnice si comerciale pentru piata de energie electrica. Pentru achizitiile necesare pietei fizice exista deja finantare prin Programul Phare 2000 si de la Banca Mondiala, iar pentru piata financiara, Programul Phare 2001 finanteaza proiectul de consultanta, iar proiectul de furnizare si asistenta tehnica va fi co-finantat de Phare 2002 si OPCOM .

Sistemul informatic de tranzactionare pentru piata fizica consta in furnizarea la cheie a unui sistem informatic integrat, care va include echipamentele si aplicatiile software dedicate. Aceasta va fi, de fapt, inima Bursei de energie electrica din Romania.

Etapa pietei „obligatorii"

In prima etapa a pietei 50% libere, producatorii vor fi obligati sa ofere in piata toata capacitatea disponibila de productie, in timp ce furnizorii (distribuitorii) vor fi obligati sa faca oferte de cumparare pentru acoperirea intregii cereri de consum.

Pentru stabilirea tranzactiilor finale sunt luate in considerare contractele bilaterale incheiate intre participantii la piata. Operatiunile de decontare de pe piata pentru ziua urmatoare vor fi in responsabilitatea OPCOM, in calitate de Administrator de Decontare.

Etapa „100%"

Cand piata va deveni voluntara, participantii nu vor mai fi obligati sa faca oferte sau sa cumpere pentru ziua urmatoare. Vor opera doar ofertele simple pret-cantitate pentru fiecare interval de tranzactionare orar al zilei urmatoare, realizate la nivel de agent economic participant la piata si nu la nivel de unitate producatoare. Vor apare si ofertele de export si import, iar tranzactiile se vor incheia la pretul de inchidere al pietei.
Adrian N. Ionescu


Cifrele pietei

Conform datelor Ministerului Economiei si Comertului, productia de energie electrica a fost de 56.906 GWh in 2003, cu 3,8% mai mult ca in 2002, iar puterea maxima produsa a atins 8.356 MW. Consumul specific brut de combustibil, la grupurile termoenergetice retehnologizate, s-a redus cu circa 11%. Potentialul energetic al Romaniei privind sursele regenerabile de energie permite instalarea a 14.000 MW, putere instalata in turbinele eoliene.

×
Subiecte în articol: economic piata electrica energie