Criza gazelor naturale a facut ca autoritatile sa accelereze proiectul Grupului 3 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda si sa abordeze proiectul Grupului 4.
Criza gazelor naturale a pus suficient jar sub talpile autoritatilor pentru a aborda proiecte uitate sau amanate pentru vremuri mai banoase sau mai propice diplomatic. Cautarea banilor a fost accelerata, rezolvarea dificultatilor de alta natura parand mai putin dramatica. Asa-numita criza (est) europeana a livrarilor de gaze ale Gazprom a readus in domeniul prioritatilor mai multe megaproiecte, dintre care au atras atentia doua noi hidrocentrale pe Dunare si Unitatile 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda (CNE). INVESTITIA. Realizarea Unitatii 3 de la Cernavoda figureaza de mult in strategia energetica a Romaniei, dar despre Unitatea 4 s-a vorbit pentru prima data serios in ultima decada, cu ocazia recentei "febre Gazprom". "Dupa ce vom primi schita planului de fezabilitate, vom declansa procedurile care se vor finaliza cu crearea companiei de proiect, ce urmeaza sa construiasca Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, in parteneriat public - privat si cu predare la cheie", ne-a declarat ieri Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Societatea mixta va fi constituita de Nuclearelectrica si partenerii selectati, participatiile fiecaruia fiind terenuri, capital cash sau in echipamente. "Construind impreuna cele doua obiective vom reduce anumite costuri", a adaugat Seres. Potrivit unor estimari din domeniu, investitia pentru Unitatea 2, in curs de finalizare, s-ar ridica la circa 900 de milioane de dolari. Costul constructiei simultane a altor doua noi grupuri ar putea sa se limiteze la 1,5 miliarde de dolari, dintr-un total de 6,85 miliarde de dolari, la cat se ridica efortul investitional necesar modernizarii intregului sector energetic intre 2006 si 2015.Citește pe Antena3.ro
CINCI REACTOARE = 40% DIN ENERGIA PRODUSA
|
Centrala Cernavoda este conceputa cu cinci reactoare canadiene CANDU 6, cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. Primul reactor a intrat in functiune in anul 1996 si furnizeaza 10% din necesarul tarii. Al doilea ar putea livra primii megawati-ora in toamna. Primele doua unitati ar putea asigura 18%-19% din consumul tarii, iar a treia si a patra ar apropia de 40% aportul nuclear la resursele energetice romanesti. Electricitatea de la Cernavoda este a doua in topul celor mai ieftine, cu un pret de circa 34 de dolari/ MWh. Prin fisiunea unui gram de uraniu 235 se obtine tot atata energie cat din doua tone de petrol. Energia Romaniei depinde in proportie de 28% de importuri si va creste pana la 40% in anul 2015. Consumul de energie electrica va creste cu 1,7% intre 2005 si 2008. In prezent, consumam aproape 50.000 MWh pe an, obtinuti cu o putere instalata de circa 18.000 MW.
|