x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie termica - Se pregateste scumpirea caldurii

Energie termica - Se pregateste scumpirea caldurii

de Adrian N. Ionescu    |    21 Iul 2006   •   00:00
Energie termica - Se pregateste scumpirea caldurii

In aceasta iarna, energia termica se va scumpi din cauza cresterii pretu-rilor la materiile prime, dar si pen-tru ca Guvernul este nevoit sa eli-mine toate subventiile, conform angajamentelor luate de Romania pentru aderarea la UE. Guvernul pregates-te o varianta prin care sa asigure 45% din cheltuielile pe care autoritatile locale le aloca pentru sustinerea sistemelor de incalzire centralizata.

Autoritatile dezbat solutia mentinerii subventiilor date furnizorilor de caldura si cresterea ajutoarelor pentru populatia defavorizata, astfel incat scumpirea caldurii sa fie suportabila. Tariful de tip binom ar urma sa ramana optional pentru asociatiile de bloc.

In aceasta iarna, caldura se va scumpi din cauza cresterii preturilor la materiile prime, dar si pentru ca Guvernul este nevoit sa elimine toate subventiile incepand cu 1 ianuarie 2007, conform angajamentelor luate de Romania pentru aderarea la UE.

Statul ar putea suporta 45% doar din costurile autoritatilor locale de achizitie a combustibililor pentru producerea energiei termice, potrivit secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Nicu Toader. In prezent, subventiile de la bugetul de stat acopera 33% din diferenta dintre pretul de referinta al energiei termice si costurile totale de productie. Diferenta este platita de primarii in masura posibilitatilor bugetare.

Totodata, "tariful de tip binom nu va deveni obligatoriu, ci va ramane optional pentru fiecare asociatie de bloc", a declarat ieri Mircea Toader, pentru Jurnalul National.

MIZA FALSULUI ABONAMENT. Tariful de tip binom contine o parte fixa, aferenta cheltuielilor curente de intretinere a sistemului termic, la care se adauga o parte variabila, reprezentand consumul de caldura. Tariful binom urmareste egalizarea platilor intre facturile din iarna si cele din vara si a fost unul dintre obiectivele de studiu al unei echipe de experti ai Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Specialistii spun ca nu trebuie confundata componenta fixa a tarifului cu un abonament, pentru ca nu include si un consum platit astfel, ca in telefonie, de exemplu.

Introducerea tarifului de tip binom a fost un esec in cazul gazelor naturale si un succes relativ in cazul electricitatii. "Esecul s-a datorat faptului ca sistemul nu a fost insotit de ajutoare sociale corect dimensionate si alocate pentru consumatorii cu venituri scazute", a declarat Jean Constantinescu, coordonatorul programului USAID de Eficienta Energetica pentru Romania.

DILEMELE. Nu este inca sigur daca continuarea subventionarii furnizorilor va fi agreata sau nu de Uniunea Europeana (UE). In 2005 si 2006, sumele alocate de la buget au scazut cu cate 33%. Oficialii romani cred ca UE nu se va supara, pentru ca sumele alocate vor acoperi strict o parte din costul combustibililor pentru caldura oamenilor. Exact din acest motiv, directorul unitatii de management a Programului "Termoficarea 2006-2009", Vasile Muntenita, crede ca subventiile vor fi agreate de functionarii de la Bruxelles.

Muntenita considera ca tariful binom nu se poate aplica la energia termica, iar reprezentantii sistemelor de termoficare locale si ai consumatorilor sunt sceptici. "Pana nu vedem cum se va calcula aceasta componenta fixa, in functie de suprafata si de altele, nu putem spune ca solutia va fi agreata de populatie", a declarat Ion Dumitrescu, vicepresedintele Aliantei Pensionarilor.

Pe de alta parte, continuarea subventionarii furnizorilor va amana "orientarea mai precisa si mai transparenta a ajutoarelor sociale pentru incalzirea locuintelor familiilor cu venituri mici", conform expertilor USAID.

"Sistemul actual de subventii indirecte si criteriile acordarii ajutoarelor directe nu asigura acoperirea celor mai saraci. In 2004 doar 9,1% din totalul gospodariilor racordate la termoficare beneficiau de ajutoare de incalzire.

Din total, cele mai sarace familii reprezentau 40% si numai 13,5% dintre acestea au primit ajutoare", a calculat Luana Pop, consultant al echipei USAID. In general, proportiile s-au pastrat si anul trecut.

PROPUNERE
"Statul ar putea suporta 45% doar din costurile autoritatilor locale de achizitie a combustibililor pentru producerea energiei termice"
Mircea Nicu Toader
secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor

BANII
Anul trecut, subventiile acordate furnizorilor de caldura s-au ridicat la circa 14.000 de miliarde de lei vechi, iar ajutoarele sociale la circa 3.500 de miliarde. Mircea Toader estima recent la circa 8.000 de miliarde de lei vechi subventiile date prin primarii, dar suma ar urma sa fie alocata de la 1 ianuarie 2007. "Problema sta in felul in care vor fi transformate subventiile pentru furnizori in ajutoare pentru cei intr-adevar nevoiasi", remarca Jean Constantinescu, fost director general al Transelectrica si fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energetic. Expertii USAID propun ca toti banii sa fie dati ca ajutoare directe consumatorilor de caldura, prin acoperirea integrala sau partiala, dupa caz, a componentei fixe a tarifului binomial. "Aceasta este solutia care, pe de o parte, nu afecteaza piata si, pe de alta parte, creste capacitatea de plata a consumatorilor casnici. Piata eficienta produce cele mai mici preturi, dar trebuie lasata sa fie eficienta", considera Jean Constantinescu. "Tariful binom ar intari situatia furnizorilor, iar efortul de plata al consumatorilor s-ar distribui egal pe parcursul anului. Exista deja multe asociatii de bloc care practica un surogat al acestui sistem, egalizand facturile de iarna cu cele de vara. Dar banii stransi ad-hoc vara stau rau prin conturi cu dobanda la vedere", spune expertul Florin Gugu.
×
Subiecte în articol: economic binom