Economia României va creşte în acest an cu 1,1%, mai puţin de jumătate faţă de estimarea de 2,5% realizată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna octombrie, potrivit unui raport realizat de Erste Group.
Analiştii notează că declinul macroeconomic va atinge punctul maxim în primul trimestru al anului 2013, estimând o creştere economică de 1,1% pentru România, de 2,2% pentru Polonia, de 1,3% pentru Slovacia şi o scădere economică de 0,1% pentru Republica Cehă, pe fondul incertitudinii din zona euro, dar şi politicilor de austeritate interne şi exporturilor ca unică sursă a creşterii. Ungaria va rămâne în recesiune mai departe şi în noul an, iar şansele ca aceasta să încheie rapid un nou acord cu FMI sunt reduse, se mai arată în studiu.
“Temperarea creşterii economice a continuat în ţările din ECE (statele din centrul şi estul Europei – n.r.). Evoluţia slabă a exporturilor şi cererea internă temperată au afectat creşterea în toate ţările, cu excepţia Turciei. Cu toate acestea, în trimestrul al treilea din 2012, nu numai Turcia, ci şi Polonia şi Slovacia au reuşit să înregistreze în continuare creştere economică în termeni anuali. Anticipăm că declinul în ECE va atinge punctul maxim în primul trimestru din 2013”, arată Henning Esskuchen, director pentru CEE Equity Research din cadrul Erste Group, în cadrul celui mai recent raport privind “Pieţele şi acţiunile din Europa Centrală şi de Est”, publicat luni.
Pe de altă parte, criza din zona euro nu se va intensifica considerabil, mai afirmă austriecii, iar băncile centrale sprijină economiile.
“Evaluarea situaţiei actuale din Slovacia şi Polonia este mai degrabă echilibrată sau pozitivă. Sentimentul economic privind România s-a îmbunătăţit semnificativ. Evaluarea experţilor privind situaţia economică actuală s-a îmbunătăţit pentru Croaţia, Ungaria şi România”, se arată în raport, pe baza indicelui ZEW. Acesta este un indicator privind sentimentul economic şi este calculat ca fiind echilibrul dintre aşteptările pozitive şi cele negative privind evoluţia economică într-un orizont de şase luni.
Premierul Victor Ponta a declarat vineri că România trebuie să taie 5 miliarde de lei din bugetul pe 2013. “Doar tăind cele cinci miliarde, o să avem o scădere a PIB şi a creşterii economice. La un om, dacă doar îi tai mâncarea, el săracul slăbeşte şi mai tare, şi atunci ceea ce am discutat astăzi (vineri – n.r.) a fost, dacă reuşim, şi eu zic că o să reuşim, să facem ceea ce se face în mod normal, şi anume 2,5 miliarde le tăiem din diverse zone şi 2,5 încercăm să le aducem, să avem venituri suplimentare”, a spus Ponta. El a spus că sunt bătute în cuie majorarea pensiilor cu 4% şi revenirea salariilor bugetarilor.
Citește pe Antena3.ro