x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Estimare - Software de 750 milioane de euro

Estimare - Software de 750 milioane de euro

de Alexandru Radescu    |    06 Apr 2006   •   00:00
Estimare - Software de 750 milioane de euro

Piata de software si servicii informatice din Romania ar putea ajunge la 750 milioane de euro in 2007, ceea ce ar insemna o dublare a nivelului inregistrat in 2004, a declarat ieri Eugen Schwab-Chesaru, directorul pentru Europa Centrala si de Est al companiei de cercetare si analiza Pierre Audoin Consultants, cu ocazia evenimentului soft21.ro.

Volumul pietei de servicii informatice va avea o pondere de 400 milioane de euro din totalul pietei. In ceea ce priveste exportul de produse software si servicii informatice, analistii PAC estimeaza o valoare de 500 milioane de euro pentru 2007. Aceasta evolutie este explicabila prin extinderea prezentei produselor romanesti pe pietele din regiune dar si in Europa Occidentala.

PROBLEME IN INVATAMANT. Chiar daca cifrele de afaceri ale industriei de software din Romania sunt in crestere, firmele din domeniu trag un semnal de alarma in cazul noilor absolventi.

"Incepatorii sunt mai slab pregatiti decat absolventii de acum cinci ani, in conditiile in care numarul de absolventi a crescut cu 50%, a declarat presedintele ANIS, Florin Talpes, prezent la eveniment. In ceea ce priveste impartirea geografica a industriei de software din Romania, capitala tarii concentreaza 45% din totalul resurselor umane si aduce 64% din cifra de afaceri a industriei, a aratat presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii. Timisoara detine 10% din resursele umane si reprezinta 7,3% din cifra de afaceri a industriei de software, in timp ce Clujul concentreaza 7% din totalul resurselor umane implicate si aduce 5,5% din totalul cifrei de afaceri.

Legat de salariile pe industrie, acestea vor creste in continuare, media apropiindu-se la 700-1.000 de euro net, in perioada 2006-2007. Pentru unele categorii de softisti salariile pot creste si cu 50% pe an, a mai spus presedintele ANIS. (Alexandru Radescu)

×
Subiecte în articol: economic software