Moneda unică europeană a depăşit, joi, pentru prima dată în istorie, nivelul de 1,52 de dolari, întrucât investitorii estimează că ratele dobânzii pe piaţa americană se vor reduce şi mai mult, chiar dacă Banca Centrală Europeană menţine nivelul acestora neschimbat, transmite Reuters.
Moneda unică europeană a depăşit, joi, pentru prima dată în istorie, nivelul de 1,52 de dolari, întrucât investitorii estimează că ratele dobânzii pe piaţa americană se vor reduce şi mai mult, chiar dacă Banca Centrală Europeană menţine nivelul acestora neschimbat, transmite Reuters. Cursul de schimb a urcat la 1,5204 dolari/euro, înainte de a reveni la 1,5201 dolari/euro.
Preşedintele Rezervei Federale Americane (Fed), Ben Bernanke, a indicat o nouă posibilă reducere a dobânzilor, subliniind că autorităţile sunt preocupate mai mult de riscurile privind creşterea economiei decât de inflaţie.
Totodată, Bernanke consideră că nu există suficiente motive pentru a se realiza o coordonare a politicii monetare în rândul principalelor bănci centrale din lume, subliniind că ratele flexibile de schimb permit luarea unor decizii independente de politică monetară. "Fiecare economie se află într-o situaţie diferită şi nu este nevoie ca fiecare ţară să aibă aceeaşi politică," a spus el.
Majoritatea analiştilor estimează că Fed va reduce rata dobânzii la 2,5% în luna martie. Rata dobânzii de referinţă pentru zona euro, de 4%, îşi va majora astfel avantajul faţă de cea din SUA, susţinând o monedă unică europeană puternică faţă de dolar.
Citește pe Antena3.ro