x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro, sub 3,5 lei - Continua sa intre in tara sume mari in valuta

Euro, sub 3,5 lei - Continua sa intre in tara sume mari in valuta

de Adrian Mihai    |    22 Feb 2006   •   00:00
Euro, sub 3,5 lei - Continua sa intre in tara sume mari in valuta

De la inceputul anului, euro s-a depreciat cu aproape 2.000 de lei vechi fata de moneda nationala. Pentru urmatoarele trei luni, analistii apreciaza inscrierea monedei europene in intervalul 3,45 lei-3,55 lei.

Cotatia monedei europene a scazut ieri sub 3,5 lei (35.000 de lei vechi) si se pare ca nu se va opri aici. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,4954 lei/euro, cu aproape un ban sub cel publicat in sedinta de ieri. Chiar si asa, oferta de valuta de pe piata este inca mare. De la inceputul anului, euro a scazut cu 4,925%, de la 3,6765 lei. Dolarul a scazut fata de leu chiar ceva mai mult, cu 5,166%, de la 3,0930 de lei.

APRECIERE. "In opinia misiunii, inca mai este loc pentru acomodarea unei aprecieri suplimentare a monedei nationale, in conditiile in care aceasta apreciere nu conduce la situarea ratei inflatiei sub limita inferioara a intervalului de fluctuatie", se arata in concluziile preliminare publicate de misiunea FMI dupa discutiile din urma cu doua saptamani din cadrul evaluarii anuale.

REACTIA. Aceasta apreciere a leului era asteptata de piata, spune Florian Libocor, analist la BRD. "Totusi miscarea a fost destul de lenta, ceea ce explica in parte faptul ca piata este calma inca. Recomandarea facuta de FMI Bancii Centrale in sensul acceptarii unei aprecieri a leului nu a fost confirmata in mod deschis si clar de BNR, ci doar acceptata tacit pana in acest moment. Astfel, nu cred ca o relaxare a pietei ar fi oportuna in acest moment", considera Libocor. In ultimele doua saptamani, de cand FMI a facut declaratia, leul a castigat peste 10 bani (de la 3,6002 in 6 februarie la 3,4954 in 21 februarie). Aprecierea nominala a leului fata de euro a ajuns la 4,94% in nici doua luni, fata de 7,29% in tot anul 2005. "Cat de optimist trebuie sa fii pentru a crede ca ritmul de revenire a economiei reflecta aceasta miscare de apreciere, mai ales dupa ce vezi si structura contului curent la final de an 2005? Intreb eu care sunt suficient de optimist. Prin urmare, diminuarea/anularea probabilitatii aferente unei corectii cred ca nu poate fi argumentata. Mai mult, aceasta corectie va fi, cu cat mai tarziu, cu atat mai ampla", concluzioneaza Libocor.

VANZARE. "In prezent exista o psihologie colectiva de vanzare", considera Bogdan Podoleanu, analist al Wise Invest. El apreciaza ca euro va mai cobori pana la 3,45 lei, moment in care cumpararile vor duce cursul inapoi spre 3,53 lei, astfel incat, in urmatoarele trei luni, moneda europeana se va incadra in intervalul 3,45-3,55 lei. De altfel, Podoleanu nu considera cursul de 3,5 lei ca fiind unul sensibil. Gradul de volatilitate a pietei a crescut si devine din ce in ce mai probabila interventia BNR. De altfel, si coborarea sub 3,5 lei a fost testata de dealeri. "Cursul a incercat timid in mai multe randuri nivelul de 3,5 lei/euro, care putea fi spart mai devreme daca nu exista frica de o interventie a bancii centrale", a declarat dealerul unei banci.

×
Subiecte în articol: economic