Un neamt a deschis la Deva prima fabrica de case din polistiren expandat.
Locuintele pot fi livrate la "pachet", incluzand finisajele dorite de proprietar, si se monteaza intr-un timp-record de numai o luna.
Erwin Fleisher este neamt! Parintii lui sunt din Romania si au plecat de aici cu 34 de ani in urma. Dupa 1990 a ajuns in Romania pentru o aventura comerciala si a invatat ce inseamna gainaria. A pierdut bani, a fost inselat. I-a mai ramas ceva intelepciune; s-a indragostit, si-a facut o familie, are doi copii si locuieste la Deva, pe o strada la numarul 13. A ales sa fie roman si sa aiba aici totul! In Germania a urmat o scoala de meserii. Apoi a fost ucenic la o firma unde se facea fier forjat; a invatat sa construiasca garduri, a invatat sa sudeze materiale speciale, bai galvanice si... s-a revoltat. N-ar fi putut face toata viata numai asa ceva! A inceput cateva scoli: de marketing, de calculatoare (in 1984). La 19 ani, cu un plan de afaceri si un venit asigurat, a luat un imprumut de la banca. Si-a cumparat un microbuz si a facut o firma de transporturi. Apoi restul. Capitalist!
AFACERI. A pierdut 200.000 de marci pentru ca a avut incredere; apoi s-a asezat la Deva, pentru ca i-au placut mult oamenii, caracterul lor! A cunoscut-o pe Daciana, de la care a aflat primele cuvinte romanesti. Pe seful ei, invatat de ea, l-a primit cu "ce faci, domnule bou?". I s-a parut ceva anormal cand l-a vazut ca face ca un semafor. Acum rade.
La Pestis, impreuna cu noii lui asociati, Gabriel Marinescu si Mattias Lembeck, a facut o fabrica de perdele si draperii. A ajuns repede a doua in Europa, in vreme ce Romania nu era o piata de desfacere.
In toamna lui 2006, cei trei au inaugurat la Calan prima fabrica de case din polistiren expandat, armat cu plasa de sarma, din Romania, dupa un sistem brevetat cu 43 de ani in urma in Italia.
|
BIROURI. PB Panel Construct, pe teritoriul fabricii de la Calan, judetul Hunedoara |
SISTEMUL "CONCREWALL". In Romania, Erwin, Gabriel si Mattias au construit prima cladire din polistiren expandat la Calan. Este chiar sediul fabricii firmei PB Panel Construct, iar demonstratia este veritabila.
Sistemul Concrewall, care sta la baza fabricarii caselor, reprezinta un panou prefabricat (modular), construit dintr-o placa de polistiren expandat, de densitate corespunzatoare si doua plase din otel zincat. Panoul este finalizat prin aplicarea de straturi de beton depus prin presiune. Sistemul are la baza trei tipuri de panouri, cu ajutorul carora se poate construi aproape orice fel de cladire. Acest tip de structura a fost folosit atat pentru construirea acum 30 de ani a Hotelului Hilton din Cairo, inalt de 20 de etaje, cat si pentru statia de cercetari Speranta din Antarctica.
Avantaje. Casele construite in sistemul Concrewall sunt mai ieftine decat cele traditionale, care au structura de rezistenta din beton armat. Fata de casele construite din caramida, locuintele din polistiren se asambleaza rapid, sunt ignifuge, antimicotice si beneficiaza de izolare fonica remarcabila.
Avantajul acestui tip de locuinta este ca poate fi comandata "la pachet" si transportata pentru asamblare oriunde, proprietarul avand libertatea de a alege finisajele interioare. Testele realizate au demonstrat ca locuintele sunt rezistente la vant si la cutremure.
CIFRE. Descompunerea polistirenului incepe la 230°C-260°C, iar aprinderea are loc la 400°C-450°C. Propagarea flacarii e spontana, dar cere mare aport de oxigen, de circa 130 de ori volumul sau. Deoarece polistirenul este protejat de beton, aerul nu poate ajunge in interiorul structurii pentru a intretine focul. Practic, locuinta de tip Concrewall nu ia foc. Economia de energie este remarcabila.
Casa din polistiren expandat are incalzire prin pardoseala. In afara de aceasta, peretii sunt realizati dintr-un panou de 4 cm pe care se aplica o tencuiala de 3 cm pe ambele parti. Economisirea energiei, atat la incalzire, cat si la racire, este de 70%.
|
ANL. Proiect in derulare, blocuri cu patru etaje |
CURIOZITATI. Polistirenul expandat este un polimer al stirocolului. Se foloseste la ambalaje si la case. Nu este toxic. Nu prinde mucegai. Plasa de sarma, cu continut scazut de carbon, nu rugineste. Proiectele de constructie nu sunt limitative: casele pot avea etaje, cu orice detalii arhitectonice. O casa tencuita, de 250 mp, cu demisol, parter si etaj, poate fi prezentata "la cheie" in 25 de zile si costa circa 40.000 de euro in functie de finisajele alese de proprietar. De altfel, la solicitarea proprietarului, acoperisul locuintei poate fi transformat in gradina suspendata.
Desi este o solutie alternativa la sistemul clasic de constructii, casa din polistiren poate deveni cea mai buna solutie in domeniul locativ. Patru sau cinci muncitori o pot ridica intr-un timp-record, fara sa aiba o calificare deosebita.
Se vor schimba niste obiceiuri: deoarece peretii casei sunt imbracati in beton, nu se mai pot bate cuie in acestia! Apoi, odata construita, casa nu mai permite "dezvoltari", nu se mai pot pune etaje sau nu se mai pot adauga alti pereti.
In timpul constructiei nu ramane nici un material rezidual; totul se strange si reintra in circuit. Deoarece totul este calculat cu precizie, din santierul de constructie nu se poate fura nimic! Nu exista ce!
|
VISAND REAL
"Prima casa pe care o voi face este a mea, a doua si a treia vor fi pentru copiii mei. Dupa asta astept la usa pe toti
prietenii mei din Deva. Vom avea un cartier de case si din satelit se va citi Romania"
Erwin Fleisher
investitor neamt
|