x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Europenii cumpără din ce în ce mai puţine automobile

Europenii cumpără din ce în ce mai puţine automobile

14 Mai 2009   •   00:00

Vânzările de autoturisme noi pe piaţa din Europa (Uniunea Europeană plus ţările EFTA) au înregistrat o scădere anuală de 12,3 procente în luna aprilie 2009, aceasta fiind a 12-a lună de scădere consecutivă a vânzărilor de autovehicule noi în Europa, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, publicate joi, informează AFP.



Pe primele patru luni ale acestui an, vânzările de autoturisme noi în Europa au scăzut cu 15,9 procente. Datele pe fiecare lună în parte arată o scădere anuală de 27 de procente în ianuarie, urmată de o scădere de 18,3 procente în februarie şi o scădere de doar nouă procente în luna martie, lună în care primele de casare introdusă în mai mule ţări europene au stimulat vânzările de autoturisme noi.


În total, 1.251.863 de autoturisme noi au fost înmatriculate în luna aprilie 2009 în cele 28 de ţări luate în calcul la stabilirea statisticilor ACEA, 25 din UE (fără Cipru şi Malta) şi trei state EFTA - Islanda, Norvegia şi Elveţia. 'Austria şi Germania au fost singurele ţări europene care au înregistrat o creştere anuală a vânzărilor de autoturisme noi, reflectând efectele schemelor de reînnoire a flotelor ' subliniază ACEA.


Cea mai mare piaţă auto din Europa, Germania (unde este în vigoare o primă de casare de 2.500 de euro), a continuat să înregistreze o creştere a vânzărilor de autoturisme noi de 19,4 procente în luna aprilie, aceasta după o creştere spectaculoasă de 39,9 procente în luna martie. În schimb, piaţa auto din Franţa a înregistrat o scădere de 7,1 procente iar cea din Italia o scădere de 7,5 procente, după ce în luna martie ambele pieţe au înregistrat creşteri de opt procente şi respectiv 0,2 procente. De asemenea, piaţa din Marea Britanie a continuat să scadă, în luna aprilie înregistrându-se o scădere de 24 procente în ritm anual, ca şi în Spania cu o scădere semnificativă de 45,6 procente.


Înmatriculările de autoturisme noi în România au scăzut în luna aprilie 2009 cu 51,8 procente faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi s-au cifrat la 11.052 unităţi, comparativ cu 22.943 unităţi în luna aprilie 2008. În primele patru luni ale anului în curs au fost înmatriculate pe piaţa românească 40.141 autoturisme noi, în scădere cu 58,6 procente comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

×
Subiecte în articol: luna economic procente scadere autoturisme