x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eurostat: România, printre principalii producători de lignit din Uniunea Europeană

Eurostat: România, printre principalii producători de lignit din Uniunea Europeană

14 Sep 2020   •   11:01
Eurostat: România, printre principalii producători de lignit din Uniunea Europeană

România, alături de alte nouă state ale Uniunii Europene, se află printre principalii producători de lignit, numit și cărbune bun, pentru producerea de energie electrică și termică, potrivit datelor publicate de Eurostat, luni.

Germania este responsabilă de aproximativ 45% din producția totală de lignit a Uniunii Europene în UE, în 2018, urmată de Polonia cu 16%, Cehia – 11%, Grecia – 10%, Bulgaria – 8% și România - 6%. Împreună, aceste șase țări sunt responsabile pentru 96% din producția totală de lignit a UE.

În 2018, 9% din energia brută totală produsă în UE a fost pe bază de lignit, similar cu cantitatea de eletricitate produsă din alți cărbuni bituminoși, și mai mult decât dublu față de cantitatea din energia solară fotovoltaică.

La nivelul Uniunii Europene, principalii combustibili utilizați pentru producția de electricitate sunt cei proveniți din energia nucleară și gazele naturale. Totuși, în unele state membre ale Uniunii Europene, electricitatea obținută din lignit reprezenta în 2018 o proporție importantă, cele mai ridicate procente fiind în Cehia (43%), Grecia (32%) și Polonia (29%).

 

×
Subiecte în articol: lignit carbune brun eurostat