Dezastru şi blocaj total în agricultură, acestea au fost cuvintele folosite ieri de ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, pentru a descrie situaţia în care se află instituţia pe care o conduce de doar câteva săptămâni.
Problemele lui Sârbu încep de la refuzul Comisiei Europene de a aproba o parte din proiectele propuse de România şi decizia acesteia de a întrerupe rambursările SAPARD în următoarele trei-patru luni şi continuă cu ineficienţa structurilor aflate în subordine şi salariile nejustificat de mari ale propriilor angajaţi.Discuţiile avute cu reprezentanţii UE în cursul vizitei efectuate de Sârbu la Bru-xelles la începutul acestei săptămâni nu au fost deloc prieteneşti. “De fiecare dată mergem, promitem, dar nu ne ţinem de cuvânt”, a recunoscut ministrul în cadrul unei conferinţe de presă. Comisia Europeană a refuzat finalizarea discuţiilor cu privire la proiectele aflate în negocieri pe motiv că acestea sunt în continuare incomplete şi nu răspund standardelor acesteia. În ceea ce priveşte plăţile prin Programul SAPARD, UE nu ne va trimite nici un ban până în aprilie-mai şi până când planul de acţiuni elaborat de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit nu va fi refăcut în conformitate cu standardele solicitate de comisie. “Despre SAPARD auzim numai de rău. Din păcate, cei de la Comisia Europeană nu au fost mulţumiţi şi nu credem că vor relua mai devreme de trei-patru luni (rambursările – n.r.)”, a mai spus Sârbu. În urma acestor decizii, 400 de proiecte SAPARD vor avea termenul de execuţie prelungit. Cererile de rambursare se vor putea depune până la sfârşitul lui septembrie 2009.
Problemele continuă pe lista lui Sârbu cu cele din sectorul de pescuit şi acvacultură, acolo unde nu s-a absorbit nimic din fondurile europene alocate acestui domeniu. “Este un dezastru. La pescuit nu am reuşit să accesăm banii, nu există caietele de sarcini, procedurile”, a declarat acesta. Situaţia nu e prea roz nici la nivel intern. Sârbu a criticat lipsa de eficienţă a structurilor din subordinea ministerului, precum şi salariile prea mari ale angajaţilor, făcând aluzie la posibile reduceri de personal.