x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie EXCLUSIV - Bani pentru nimic

EXCLUSIV - Bani pentru nimic

de Victor Ciutacu    |    Vali Blanaru    |    16 Oct 2008   •   00:00
EXCLUSIV - Bani pentru nimic

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a emis în iulie un ordin năucitor prin care practic desfiinţează obligativitatea prezenţei membrilor Consiliilor de Administraţie (CA) la şedinţele lunare. Cu doar câteva rânduri scrise pe hârtie, indemnizaţiile de şedinţă ale membrilor CA sunt transformate în "retribuţie lunară".



Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a emis în iulie un ordin năucitor prin care practic desfiinţează obligativitatea prezenţei membrilor Consiliilor de Administraţie (CA) la şedinţele lunare. Cu doar câteva rânduri scrise pe hârtie, indemnizaţiile de şedinţă ale membrilor CA sunt transformate în "retribuţie lunară".

Clientela politică din jurul ministrului de Finanţe este retribuită lunar cu bani buni fără măcar să fie nevoie să facă ceva. Este suficient să fie membri într-un Consiliu de Adminis­tra­ţie sau cenzori într-o companie păstorită de Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru ca să ridice lunar 20% din salariul directorului general, care poate ajunge uşor la 4.000-5.000 de euro. Astfel, pe fondul dezmăţului salarial din ultima vreme, simplul fapt că ai ajuns membru într-un CA îţi poate aduce lunar 800-1.000 de euro, bani pentru care nici măcar nu trebuie să te prezinţi la şedinţele Consiliului de Administraţie.

NEGRU PE ALB

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Va­ru­jan Vosganian, a emis în luna iulie a acestui an Ordinul Nr. 2091 din 08/07/2008  în care se stipulează că membrii CA "sunt remuneraţi cu o indemnizaţie lunară reprezentând 20% din remuneraţia brută a directorului gene­ral". Nici o vorbă despre prezenţa obligatorie la şedinţe pentru care membrii CA trebuie să-şi încaseze banii de indemni­zaţie. "Oamenii aceştia primesc banii doar pentru simplu fapt că sunt numiţi în CA, fără obligativitatea de a fi prezenţi. Pâ­nă la acest ordin exista un alt act normativ care spunea că banii îi iei numai dacă parti­cipi", a declarat Dumitru Cos­tin, pre­şedintele Blocului Naţional Sindical.

Oamenii nu mai trebuie nici măcar să se ostenească a se prezenta la şedinţele CA, fiindcă oricum le intră bănuţul de la distanţă pe card. Absenţele nu îi scutesc, însă, conform legii, pe administratori de răspunderea penală în solidar pentru orice eventuale nereguli petrecute în mandatele lor.

CE PĂSTOREŞTE MEF
Ministerul lui Vosganian are în subordinea sa cele mai importante companii şi regii din întreaga economie a României. De la Fondul Proprietatea, Casa de Economii şi Consemnaţiuni, până la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica, Electrica sau Romgaz, toate acestea au Consilii de Administraţie ale căror hotărâri influenţează direct viaţa fiecăruia. Pe partea de economie, găsim, spre exemplu, Hidroelectrica, liderul producătorilor de energie din ţară, cu o cotă de piaţă de 30,2%, care livrează energia cea mai ieftină, sau Nuclearelectrica, producător a 18,2% din curentul electric consumat. Legată ombilical de Nuclearelectrica este Regia Autonomă de Activităţi Nucleare, care produce ener­gie electrică, energie termică pentru mu-ni­cipiul Turnu-Severin şi apă grea pentru cen­trala de la Cernavodă. Investiţia a fost evaluată la 4 miliarde de euro. RAAN are şi ea după ea Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), care a ajuns acum la datorii de 300 de milioane de lei, iar minerii promit grevă. Tot din domeniul mineritului mai există şi Societatea Na­ţională a Cărbu­ne­lui, aflată pe locul 6 printre datornicii Ro­mâniei, cu 105,59 milioane de euro.

De asemenea, Compania Naţională a Huilei (CNH) este şi ea sub pălăria lui Vosganian, cu tot cu datoriile ei istorice de 1,488 miliarde de euro, ca şi Termoelectrica, cu datorii de 140,36 milioane de euro. Pe lângă acestea mai avem Transelectrica şi Transgaz, operatorii sistemelor de transport pentru curent electric şi gaze naturale.

De asemenea, Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, e dirijat şi el de Ministerul Economiei. Compania a avut anul trecut al doilea profit brut din ţară, după Pe­trom, de 540 milioane de euro.

Partea de Finanţe are în subordine CEC Bank, Loteria Română, Monitorul Oficial, Imprimeria Naţională, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Garda Financiară, dar şi Fondul Proprietatea (FP), care deţine active de 4 miliarde de euro. Loteria Română a înregistrat şi ea anul trecut profit de 44 milioane de euro.

   Dintr-o singură semnătură, pianistul cu valenţe de economist, care ocârmuieşte Finanţele şi Eco­nomia, a scutit proptelele politice guvernamentale de prezenţa la atât de plictisitoarele şedinţe ale Consiliilor de Administraţie. Dat fiind că legea societaţilor comerciale n-a fost încă abolită, răspunderea adminis­tratorilor rămâne - click pentru a mari facsimilul

×
Subiecte în articol: economic