x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie EXCLUSIV. Hidroelectrica ţine în priză "băieţii deştepţi" până la vară

EXCLUSIV. Hidroelectrica ţine în priză "băieţii deştepţi" până la vară

de Daniel Ionaşcu    |    08 Mar 2012   •   14:22

Hidroelectrica se pregateste sa mentina clauza de forta majora pana la vara cand Comisia Europeana va da un prim verdict in cazul investigatiei legata de posibilul ajutor de stat pe care traderii si industria l-au avut prin contractele directe sub pretul pietei.

"Prognoza debitelor medii lunare si sezoniere in regim natural realizata de catre INHGA, se mentine la valori aflate sub media multianuala si pentru intervalul martie-mai 2012, situatie care va influenta in continuare productia de energie electrica din surse hidro", au aratat reprezentantii Hidroelectrica la solicitarea Jurnalului National.

|n acest moment compania produce la 60% din cata electricitate realiza in anii normali, situatie imbunatatita fata de acum cateva luni, dar mult sub necesar. Reamintim, Hidroelectrica a declansat forta majora in luna septembrie, din cauza secetei, iar la un moment dat producea doar 35% din normal. Concomitent, compania nu a mai livrat curent electric decat in limita a ceea ce producea, traderii si companiile din industrie fiind obligate sa cumpere energie de pe OPCOM sau de pe piata de echilibrare.

Productie la 60% din normal
"Fata de valorile medii multianuale, hidraulicitatea medie inregistrata pe fluviul Dunarea, in ianuarie si februarie 2012, a avut valori cuprinse intre 50%, respectiv 65%, iar pe raurile interioare au fost inregistrate valori medii cuprinse intre 14% si 69%. Situatia creata a determinat o reducere medie de circa 40% a productiei de energie electrica realizata de Hidroelectrica in aceasta perioada, comparativ cu valoarea productiei medii multianuale", se mai arata in raspunsul companiei.

In acest moment negocierile cu traderii sunt suspendate pana la realizarea punctului de vedere legal de catre ministerele Economiei si Justitiei, au declarat surse din sectorul energetic. Lucian Bode, ocupantul portofoliului Economiei, daduse anterior termen 23 februarie pentru aceasta, insa acesta a fost deja depasit. |n functie de acest punct de vedere se va vedea ce contracte pot fi reziliate, pentru restul urmand a se relua negocierile privind cresterea preturilor, reducerea cantitatilor si a perioadei contractelor.

Comisia Europeana investigheaza contractele
Rezilierea a fost ceruta oficial de catre Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, care a mentionat ca Hidroelectrica pierde anual inte 175 si 275 milioane de euro. Fondul Proprietatea nu e multumit de catre profiturile realizate de catre compania de stat.

Comisarul european pentru concurenta Joaquin Almunia s-a exprimat in termeni foarte duri la adresa contractelor in toamna anului trecut, cand a fost prezent la Bucuresti.

"{tiu ca trecem prin vremuri grele, dar subventiile indirecte nu sunt o solutie pentru a rezolva anumite probleme din diverse sectoare. Prin tarife reduse la electricitate acordate anumitor jucatori, se reduce pretul de cost la beneficiar, dar sunt periculoase pentru concurenta. Analizam un potential ajutor primit de ArcelorMittal si Alro, prin care Hidroelectica le-a acordat tarife reduse, si de asemenea analizam contractele Hidroelectrica cu distribuitorii cu amanuntul si cu alti clienti industriali. Consumatorii industriali din alte sectoare sunt afectati pentru ca trebuie sa plateasca preturi mai mari din cauza distorsionarii pietei", a spus Almunia, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene. De asemenea, presedintele Traian Basescu a cerut CE urgentarea procedurilor pentru a putea rezilia contractele directe.

Cine sunt beneficiarii energiei hidro
Alro este cel mai mare client al Hidroelectrica si cel mai mare consumator din tara, preluand 3,1 TWh. Din segmentul industrial mai au contracte cu Hidroelectrica producatorii Electrocarbon si Elsid Titu si furnizorii Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Industries, Europec, Energy Financing Team si Electromagnetica. Jurnalul National a dezvaluit in premiera si unde revand acestia energia, printre companiile beneficiare fiind constructorul auto Dacia, producatorii de componente auto Lisa Draexlmaier, Schaeffler Romania si KOYO, combinatele Mechel, grupul Rompetrol, producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti si companiile din industria cimentului Holcim si Lafarge.

In cazul in care contractele vor fi gasite ajutor de stat ilegal, acestea vor fi reziliate iar traderii vor fi obligati sa returneze retroactiv diferenta intre pretul obtinut si media pietei. Hidroelectrica nu risca nicio amenda, insa o problema ar fi deoarece aceste contracte constituie garantii acordate bancilor pentru investitiile derulate de companie prin credite. De asemenea, beneficiarii finali din industrie vor avea, cel mai probabil, de infruntat o scumpire.

×
Subiecte în articol: energie hidroelectrica