Hidroelectrica va trimite in aceasta seara notificarile oficiale de denuntare a celor doua contracte avute de producatorul de stat cu traderul Energy Financing Team (EFT), au declarat pentru Jurnalul National surse apropiate negocierilor.
EFT a mai avut deja o runda de negocieri in data de 6 iulie si fusese practic "avertizata" sa vina cu o oferta mai buna. Potrivit raportului administratorilor, EFT Romania a cumparat anul trecut o cantitate de 1 TWh cu 136 milioane de lei. Pretul pe fiecare MWh a fost de 130 de lei. Principalele companii catre care EFT Romania furnizeaza electricitate sunt producatorul de ciment Holcim si producatorul de sticla Stirom. De asemenea, Hidroelectrica are un contract de 660.000 MWh cu EFT AG, energia mergand catre export. Acest contract este in valoare de 105 milioane lei, pretul pe fiecare MWh fiind astfel de 158 lei. Hidroelectrica este afectata de seceta prelungita pentru al doilea an consecutiv, compania anuntand recent intentia de a declansa clauza de forta majora de la 1 august ca urmare a estimarilor ca productia se va reduce in perioada urmatoare cu 50%.
EFT Romania este detinuta de catre firma daneza EFT Holdings, care la randul sau este detinuta de EFT International Investments Holdings din Marea Britanie, potrivit datelor de pe propriul site. Finalmente, aceasta este controlata de un offshore din Cipru, EFT Investments Ltd.
Remus Borza, partener la Euro Insol, compania desemnata drept administrator judiciar de catre instanta pentru Hidroelectrica, declara saptamana trecuta ca EFT "a venit cu o oferta mult imbunatatita fata de luna mai, dar mai e loc de mai bine". El spunea atunci ca exista o serie de conditii impuse tuturor "baietilor destepti": plata integrala in avans a energiei pe 2013 si o compensatie pentru primele sase luni din acest an intre pretul de 130 lei/MWh din contracte si media de 225 lei/MWh de pe OPCOM. In privinta duratei contractelor, acestea vor fi semnate doar pe perioada 2012-2013, mai spunea el. In schimb, Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica si presedintele OPSPI, a completat ca reprezentantii EFT "nu au avut mandat pentru semnarea unui act aditional la contract". "Au venit cu acuzatia ca i-am chemat sa anuntam denuntarea contractelor (...). Persoanele care au venit azi nu aveau mandat pentru a incheia acte juridice. La 12:44 ne-au spus ca la ora 13:00 trebuie sa plece, intrucat la 15:00 au avion. A ramas ca le vom trimite in scris, ei nu si-au notat nimic", afirma atunci Vulpescu, citat de Mediafax.
Contract nou cu Electromagnetica
Hidroelectrica este aproape de a parafa si o intelegere cu Electromagnetica. Pretul este de 198 lei/MWh iar cantitatea a fost redusa cu 20%, de la 1 TWh la 0,8 TWh, au mai precizat sursele. De asemenea, exista o clauza, potrivit careia in forta majora Hidroelectrica va livra minim 0,6 TWh. Electromagnetica este atat producator industrial cat si furnizor pentru alte companii. Principalii sai clienti sunt societati din domeniul auto, ca Draexlmaier, Schaeffler Romania, Rolem Codlea, Rombat Bistrita, dar si unii producatori industriali ca IPROEB Bistrita, Teraplast si Phoenix Mecano-Plastic. Lisa Draxlmaier detine in Romania cinci fabrici si are circa 11.000 de angajati.