x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exclusiv: Hidroelectrica va denunţa şi contracte de construcţii şi retehnologizare

Exclusiv: Hidroelectrica va denunţa şi contracte de construcţii şi retehnologizare

de Daniel Ionaşcu    |    26 Iun 2012   •   15:22

Hidroelectrica va denunta si o serie de contracte paguboase de constructii, dupa ce administratorul judiciar a renuntat la contractul cu traderul Europec.

"La fel de paguboase pentru Hidroelectrica sunt si o serie de contracte de constructii, de antrepriza sau de publicitate", a declarat pentru Jurnalul National Remus Borza (foto), partener in cadrul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat.

Sunt vizate in special o serie de contracte pentru retehnologizarea cursului inferior al Oltului, dar si unele lucrari de la Portile de Fier 1 si Portile de Fier 2, au afirmat surse din domeniul energetic.

In 2007, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) acuzau ca lucrarile de retehnologizare a centralelor de pe cursul Oltului Inferior au fost contractate la preturi de trei ori mai mari decat cele normale. Contractul a fost semnat cu consortiul Voith Siemens Hydro Power Generation - Va Tech Escher Wyss Gmbh. Procurorii DIICOT aratau ca la stabilirea sumei de 360 milioane de euro, nu s-a tinut cont de studiul de fezabilitate realizat in 2001 de catre ISPH, unde se arata un necesar de investitii de doar 123 milioane de euro. Potrivit intelegerii, cele doua companii trebuiau sa semneze ulterior contracte de subantrepriza cu societatile romanesti UCM Resita, Energomontaj si Electroputere Craiova. Anchetatorii sustin ca au semnat doar cu Energomontaj, pe care oricum nu au mai platit-o, desi primisera 125 de milioane de euro din partea Hidroelectrica.

Europec, primul "baiat destept" sacrificat

Administratorul judiciar a denuntat ieri primul contract bilateral al Hidroelectrica, cel cu traderul Europec din Galati, din cauza datoriilor de 37,8 milioane de lei catre producatorul de stat.

Remus Borza a declarat ca acest contract a provocat companiei pierderi de 118,5 milioane de lei in perioada 2006-2012. Anul trecut compania a cumparat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Pretul mediu platit a fost de 141 lei/MWh, fata de o medie 220 lei pe OPCOM. Europec a avut in 2010 o cifra de afaceri de 132 milioane de lei si un profit brut de 1,48 milioane lei. In 2009 afacerile firmei au totalizat 197,8 milioane de lei, fata de 270 milioane lei in 2008, in timp ce profitul brut a fost de 8,1 milioane lei, in scãdere de la 24,6 milioane lei in 2008. Firma avea in 2010 un numar de 39 de angajati.

Europec este controlata in proportie de 89% de omul de afaceri Marcel Adrian Comsa din Galati. Presa a scris in anii anteriori ca proprietarul Europec este un apropiat al lui Mircea Toader, liderul deputatilor PDL. In 2006, firma a era anchetata de DIICOT in privinta unor contracte preferentiale de energie de la complexurile Turceni si Rovinari.

×