x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exclusiv: Ministerul Economiei a cerut FMI întârzierea cu două luni a programului de listări la Bursă

Exclusiv: Ministerul Economiei a cerut FMI întârzierea cu două luni a programului de listări la Bursă

de Daniel Ionaşcu    |    26 Iul 2011   •   15:00
Exclusiv: Ministerul Economiei a cerut FMI întârzierea cu două luni a programului de listări la Bursă

Ministerul Economiei a cerut la intalnirea de azi cu Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) din Romania, sa mai incerce inca o data listarea celor 9,84% din titlurile Petrom pana la finele anului si sa decaleze cu doua luni programul urmatoarelor listari, respectiv Transelectrica si Transgaz, au declarat pentru Jurnalul National doua surse care au participat la negocieri.

Motivul invocat este ca fara listarea pachetului de la Petrom sunt afectate celelalte vanzari, care se aglomereaza foarte mult, au precizat sursele. “De regula e nevoie de 2-3 luni intre listari de acest calibru, chiar si pe piete mature. Oferta Petrom oricum trebuie luata din urma si, ori o facem inainte, ori o intercalam printre celelalte', au spus ele. Oficial, ministerul a anuntat intr-un comunicat ca oferta va fi reluata in prima parte a anului 2012.

Manageri privati la 15 companii

In schimb, oficialii FMI au insistat puternic pe oferirea unor termene exacte pentru aducerea de manageri privati la companiile din subordinea institutiei. Ion Ariton, ministrul de resort, s-a angajat ca primii manageri privati sa fie inscaunati din septembrie. El a oferit o lista cu 15 societati unde ministerul detine pachetul de control si a promis ca “pana la finele anului majoritatea vor avea management privat'. Nu este inca sigur daca toate acestea vor fi incluse in scrisoarea de intentie, ce se va finaliza vineri. Anterior, autoritatile indicasera Hidroelectrica, Oltchim si Compania Nationala a Huilei ca fiind primele ce vor avea manageri privati.

Hidroelectrica vinde, in sfarsit, pe OPCOM

De asemenea, oficialii FMI au mai cerut Hidroelectrica sa publice oficial contractele de energie ieftina. Acestea au fost devoalate acum doua zile de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. Hidroelectrica s-a angajat in fata lui Jeffrey Franks ca din toamna sa scoata pe OPCOM la vanzare toata energia disponibila pentru 2012.

FMI vrea Oltchim privatizat in 2011, dar matematic nu se poate

In decursul intalnirii, FMI a cerut ca Oltchim sa fie privatizat pana la finele anului, insa partea romana “vrea ca termenul sa fie mai elastic' deoarece e o societate de importanta nationala si e nevoie de timp pentru alegerea consultantului si pregatirea ofertei. Combinatul a ajuns sa aiba datorii de 100 de milioane de euro pentru energie electrica. Suma este dubla fata de octombrie 2010 iar Electrica vrea sa cesioneze creanta pentru a recupera 80-90% din suma. Electrica mai are de recuperat si 700 de milioane de lei de la CFR.

Bani pentru investitii hidro si nucleare

Oficial, Ministerul Economiei a anuntat ca va majora cu 10% capitalurile Hidroelectrica si Nuclearelectrica prin oferta publica primara si va vinde cate 15% din actiunile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) pana la sfarsitul anului in curs prin oferta publica secundara.

“Pentru Hidroelectrica si Nuclearelectrica, pentru generarea de investitii suplimentare considerabile, se va demara procesul de majorare de capital cu 10% prin oferta publica primara (IPO). Se continua programul de vanzare a 15% din pachetul de actiuni la Transelectrica si Transgaz, prin oferta publica secundara. Procesul este programat a se finaliza la sfarsitul anului 2011. Pentru Romgaz va avea loc listarea la Bursa de Valori Bucuresti si vanzarea pachetului de 15% din capitalul social', se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, actionarul majoritar al companiilor mentionate. Listarile Hidroelectrica sI Nuclearelectrica vor avea loc in 2012, au precizat sursele. Cele doua companii asigura impreuna aproximativ 40% din productia de electricitate din Romania. Anterior, ministerul viza o vanzare din propriile actiuni. Diferenta este ca la o majorare de capital, banii raman in cele doua companii pentru investitii precum reactoarele 3 sI 4 de la Cernavoda (Nuclearelectrica) sau programul de modernizari sI centrala pe pompaj de la Tarnita (Hidroelectrica). in cazul unei vanzari din titlurile ministerului Economiei, banii ar merge la buget.

S-au indeplinit obiectivele

Oficialii Ministerului Economiei s-au intalnit marti, la Bucuresti, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), condusa de seful misiunii pentru Romania, Jeffrey Franks.

“Dupa o serie de analize, concluzia a fost ca masurile asumate de MECMA pentru cele opt companii din portofoliul ministerului, monitorizate in 2011 au fost indeplinite, reprezentantii FMI apreciind pozitiv progresele inregistrate. Astfel, in urma analizei datelor economice preliminate pe sase luni, companiile s-au incadrat in indicatorii bugetari stabiliti', se arata in comunicat.

In privinta crearii celor doua scoietati energetice nationale Electra si Hidroenergetica, proces blocat in instante, Ministerul Economiei arata ca pana in luna octombrie va face o analiza care sa clarifice situatia juridica a companiilor. Tot atunci se va lua sI decizia finala in privinta acestora.

In octombrie Ministerul Economiei va lua si decizia finala in privinta Electra si Hidroenergetica.

Totodata, Ministerul Economiei a convenit cu FMI sa reorganizeze sectorul energetic in alte doua companii mai mici, in care sa nu mai fie incluse Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Boagiu cauta manageri privati
Ieri, delegatia FMI a ajuns si la Minis­te­rul Transporturilor pentru o dis­cu­tie privind angajamentul din scri­soa­rea de intentie. Este cunoscut deja faptul ca, pana la sfarsitul anului, si companiile de stat aflate in subordinea Ministerului Transporturilor trebuie sa aiba management privat. In acest sens, este necesara modificarea legii pe guvernarea corporatista, iar cadrul legislativ trebuie finalizat pana la sfarsitul lunii august, astfel incat, la sfarsitul anului, o data cu modificarea legislatiei, companiile de stat sa poata avea manageri privati.

Tot ieri s-a discutat si despre privatizarea a 20% din Tarom si CFR Marfa, actul normativ fiind in circuitul de avizare. Au fost atinse, in schimb, tintele privind dis­po­ni­bilizarile din CNADNR, CFR Ca­latori, CFR Marfa sau CFR SA. Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, delegatia FMI s-a aratat multumita de faptul ca a existat o executie bugetara de 87% pe investitii pe primul semestru. In pri­vinta pierderilor la companiile aflate in subordinea Transporturilor, lucrurile stau diferit. Daca la CFR SA, pierderile s-au redus cu 42 %, la CFR Calatori tinta propusa a fost depasita cu 5 milioane de lei. Pentru CNADNR a existat o tinta pentru pierderi operationale de 470 milioane de lei, Compania inregistrand pierderi, in primul semestru, de 102 milioane de lei.

Ministerul va trebui sa infiinteze, tot la cerinta Fondului, Autoritatea Metropolitana pentru Transport Bucuresti, care va reglementa si coordona atat RATB-ul, cat si Metrorexul, stabilind si politica tarifara cat si Inspectia Unica de Control pe Rutier. Actele normative pentru cele doua institutii vor fi adoptate la sfarsitul lunii august prin OUG, astfel incat ele sa devina operationale pana la sfarsitul acestui an. (Iulia Barbu)

×