Fermierii români au depus proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi pentru renovarea satelor cu o valoare de patru ori mai mare decât suma alocată pentru prima sesiune, respectiv 195 milioane euro.
Fermierii români au depus proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi pentru renovarea satelor cu o valoare de patru ori mai mare decât suma alocată pentru prima sesiune, respectiv 195 milioane euro.
Fermierii români au depus 918 proiecte pe cele trei măsuri din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, respectiv modernizarea exploataţiilor agricole, renovarea satelor şi creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice. Valoarea totală a acestora depăşeşte de aproape patru ori fondurile alocate acestei prime sesiuni de depunere, ajungând la aproape 729 de milioane de euro. Suma alocată pentru prima sesiune de depunere este de 194,31 milioane euro. “Evaluarea proiectelor depuse în prima sesiune din lună se va face în maxim 45 de zile, după acest termen urmând să fie anunţate proiectele eligibile”, a anunţat conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
PROIECTE. Într-o singură zi au fost depuse 561 de proiecte pe cele trei măsuri din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, numărul total al proiectelor înregistrate până la încheierea primei sesiuni de depunere fiind de 918, potrivit datelor furnizate de APDRP. Cea mai mare parte a proiectelor, respectiv 708 dintre ele, au fost depuse pentru modernizarea exploataţiilor agricole, valoarea totală a acestora fiind de 291,26 milioane de euro. De asemenea, au fost depuse 194 de proiecte pentru renovarea satelor, valoarea acestora fiind de circa 406 milioane de euro. Pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice, fermierii au depus 16 proiecte, valoarea totală a acestora fiind de 31,45 milioane de euro.
SESIUNEA 2. Azi începe cea de-a doua sesiune de depunere a proiectelor, tot pe cele trei măsuri din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală. După verificarea legalităţii proiectelor depuse şi declararea acestora ca fiind conforme, acestea vor intra în etapa de evaluare, potrivirt APDRP. Evaluarea, mai exact verificarea eligibilităţii proiectului, presupune verificarea eligibilităţii solicitantului, a criteriilor de eligibilitate şi selecţie specifice tipului de investiţie, a bugetului indicativ al proiectului, a studiului de fezabilitate şi a tuturor documentelor anexate. Ulterior acestei etape, proiectele declarate eligibile vor fi supuse unui sistem de selecţie, în baza căruia fiecare proiect este punctat, conform unui set de criterii de selecţie prezentat în Ghidul Solicitantului aferent fiecărui tip de investiţie în parte. Beneficiarii vor fi notificaţi în cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces, indiferent dacă proiectul a fost sau nu admis spre finanţare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Opt miliarde de euro pentru fermieri
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 a fost aprobat recent de reprezentanţii Comisiei Europene. Odată cu aprobarea programului, România va primi din partea UE un prim avans de 3,5% din valoarea totală alocată de aproximativ 8 miliarde euro, în vederea începerii acţiunii de finanţare. Pentru anul acesta au fost stabilite în total şapte sesiuni de depunere. Primele şase sesiuni se vor derula până la finele lunii august, iar cea de a 7-a, de regularizare, în noiembrie sau decembrie, dar numai dacă fondurile nu vor fi utilizate integral.Citește pe Antena3.ro