x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Explozia SIF

Explozia SIF

de Adrian N. Ionescu    |    05 Aug 2005   •   00:00
Explozia SIF

Dupa cresterea pachetului maxim de actiuni pe care un investitor il poate detine la o Societate de Investitii Financiare (SIF), valoarea tranzactiilor a explodat, ieri, la Bursa. Managementul SIF-urilor va fi mai usor de controlat.

Indicele BET FI, care urmareste evolutia actiunilor celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), a explodat din chiar primele minute ale sedintei de tranzactii de ieri, devenind cu aproape 14% mai mare decat la sfarsitul zilei de marti. Miercuri, tranzactiile la SIF fusesera suspendate pentru ca sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sa fie adaptate la noua limita maxima de actiuni pe care le poate detine un investitor: 1% din capitalul social al unei SIF. Limita veche era de 0,1%. Faptul va afecta intreaga piata, inclusiv accentuarea relansarii fondurilor mutuale romanesti, deci un acces sporit la profituri mai mari pentru cei care nu au capacitatea de a investi direct.

TORNADA. Indicele BET-FI a incheiat ziua cu aproape 11%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni SIF a fost de aproape 123 milioane de lei noi (1.227 miliarde de lei vechi sau 36 milioane de euro), ceea ce inseamna mai mult de 82% dintr-o valoare totala a tranzactiilor, impresionanta pentru Bucuresti. De altfel, fiecare dintre cele cinci SIF-uri a inregistrat tranzactii comparabile cu valoarea totala dintr-o intreaga zi buna a tuturor celorlalte companii cotate. "Actiunile SIF vor creste in continuare, pentru ca sunt subevaluate si investitorii straini vor fi mai motivati", crede Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

MIZA. SIF-urile au stat intotdeauna in centrul atentiei, pentru ca ele insele au in portofolii investitii in cele mai performante companii din Romania, printre care banci (inclusiv BCR). Cine controleaza activitatea SIF-urilor, prin managementul ales de actionari in AGA, controleaza o buna parte din economia romaneasca, ca si mari cantitati de bani. In conditiile in care drepturile de vot al unui investitor, aferente pachetului maxim de actiuni permis, nu putea depasi 0,1%, felul in care se alegea managementul a fost dintotdeauna subiect de polemici. Din aceasta cauza, marii investitori au recurs deseori la intermediari. Concentrarile de actiuni vor fi acum de 10 ori mai usoare, iar managementul va fi mai bine controlat de actionari. Deja pe piata se afirma ca grupuri de investitori straini cehi si sloveni coordonati, ca si cativa romani, au detineri ce depasesc 15%.

AVEREA. Potrivit unui raport al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), la 30 iunie, averea SIF-urilor (valoarea activelor nete) depasea 38.360 miliarde de lei vechi, adica 3,8 miliarde de lei noi sau peste un miliard de euro! Totalul activelor era de peste 47.000 de lei vechi (4,7 miliarde de lei noi). Aceste active au adus, pe primul semestru, un profit de 2.155 miliarde de lei vechi (peste 60 milioane de euro). Analistii mai spun ca si "disponibilitatile" (cash-ul), de aproape 78 miliarde de lei vechi, au fost intotdeauna un fel de "miere" financiara.

FUZIUNE
Actionarii BVB au aprobat ieri fuziunea cu Rasdaq, un pas esential pentru constructia unei burse capabile sa faca fata competitiei regionale acerbe pentru atragerea capitalurilor. Numele societatii va fi Bursa de Valori Bucuresti si va avea un capital social echivaland cu 5 milioane de euro, care va fi repartizat gratuit, in cote egale, celor 68 de societati de brokeraj membre ale actualei Asociatii a BVB. Noua societate de bursa trebuie sa obtina statutul de operator de piata reglementata de la CNVM, care este autoritatea in domeniu, ceea ce nu va fi usor, pentru ca actionarii BVB au respins propunerile acesteia.
×
Subiecte în articol: economic