x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exportam arme de 40 de milioane $

Exportam arme de 40 de milioane $

19 Mai 2004   •   00:00

Romania a exportat anul trecut armament si tehnica militara in valoare de circa 40 milioane de dolari, potrivit ultimelor date ale Agentiei Nationale de Control a Exporturilor Stategice (ANCEX).

CATALIN BUDESCU

Armele romanesti nu prea mai au cautare daca tinem cont ca anul trecut sumele incasate de producatori din exporturi au scazut cu aproape 10%. Astfel, daca in 2002, exportul de armament a fost de 43,8 milioane de dolari, datele neoficiale pentru anul trecut arata o scadere a valorii exportului la circa 40 milioane de dolari.

Pe piata armamentului din Romania sunt angrenati in acest moment un numar de 44 de agenti economici care detin autorizatii pentru efectuarea de operatiuni de comert exterior cu arme, munitii si echipamente militare. Numarul acestora a ramas relativ constant in ultimii ani, ponderea cea mai importanta, circa 50% din operatiunile de comet exterior, fiind detinuta de RomArm si Romtehnica. Firmele private straine sau cu capital mixt (romanesc si strain) sunt doar in numar de sase, restul de 38 de societati fiind de stat, cu capital privat integral romanesc sau la care statul detine o anumita pondere din capitalul social. Exportul de armament al Romaniei pare insa sa nu fie in stare sa doboare pragul psihologic de 45 de milioane de dolari, chiar daca de curand tara noastra a devenit membru NATO cu drepturi depline. Majoritatea contractelor au ramas pentru arme mici, armament usor, munitie corespunzatoare sau reparatii (flota militara aeriana), asa cum a fost cazul contractului de 8 milioane de dolari pentru intretinerea si repararea aparatelor MIG 21 ale armatei croate. Mai nou, unele firme romanesti au in derulare contractele in sistem lohn pentru costume de protectie, uniforme si incaltaminte militara.

525 de licente

Numarul cererilor de licente pentru operatiuni de export (definitiv sau temporar) de produse militare depuse in anul 2002 si avizate de ANCEX a fost de 525. Valabilitatea acestor licente este de maximum sase luni din momentul eliberarii actului de catre agentie. Cea mai importanta operatiune de export monitorizata de ANCEX la nivelul anului 2002 a constat in vanzarea de arme mici, armament usor si munitie catre SUA, in valoare de 15,6 milioane de dolari (realizata de RomArm), pentru care a fost necesar avizul unui Consiliu Interministerial la nivel de secretar de stat. Din numarul total de licente acordate, aproximativ 60% dintre ele au avut valori mai mici de 50.000 de dolari si doar 10 licente de export definitive au reusit sa depasesca valoarea de un milion de dolari. Anul 2002 a adus totusi o valoare totala a licentelor individuale de export eliberate de ANCEX in cazul operatiunii definitive de export si a celor temporare de circa 140,2 milioane de dolari. Contractele se intind insa pe parcursul a 2-3 ani, valoarea totala a acestora fiind impartita pe intreaga perioada de desfasurare a actului comercial.

SUA are 34% din exporturile Romaniei

Repartitia exporturilor de produse militare arata ca SUA detin in continuare ponderea cea mai insemnata din totalul exporturilor realizate de Romania. Alaturi de aceasta tara, destinatiile favorite cele mai insemnate au fost reprezentate de Egipt, Croatia, Kuweit, India si Pakistan. Aceste tari s-au orientat spre importul de produse din categoria ML10 (aeronave, motoare de aviatie si echipamente aeronautice) cu circa 37% din total, urmata de cele din categoria ML3 (munitii si componente special concepute pentru acestea) cu 34% si ML1 (arme individuale si arme automate) cu 21%.

Armele romanesti motiv de disputa intre Italia si SUA

Povestea transportului de arme care a stat la baza contractului din Romtehnica si firmele americane, care este acum blocat in Italia, ramane se pare doar o problema intre autoritatile vamale italiene si cele americane. „A fost un contract legal cu toate autorizatiile necesare. Licenta acordata de ANCEX a purtat aprobarea BATF din cadrul Departamentului Trezorerie din SUA. Dovada sta si faptul ca autoritatile vamale italiene nu ne-au solicitat clarificari suplimentare fata de acest transport atat de mediatizat. Problema este acum doar intre autoritatile italiene si cele americane. Din punctul meu de vedere consider ca este un exces de zel din partea italiana. Motivul acestei anchete a oficialilor italieni a pornit de la transbordarea celor trei containere care contineau armele in discutie de pe vasul initial pe un altul, care urma sa plece spre Statele Unite. Nu trebuie uitat ca modul de livrare, traseul si nava care a efectuat transportul au fost alese de partea contractoare americana. De asemenea a fost exagerata si valoarea transportului care in realitate este cu mult mai mica decat cea declarata de vamesii italieni. Un lucru este absolut clar, din punctul de vedere al autoritatilor romane totul este absolut legal si nu s-a incalcat nici o norma legislativa nationala sau europeana", ne-a declarat Nineta Barbulescu, presedinte al ANCEX.

Scaderi dramatice

Romania anilor ’80 reusea sa exporte anual tehnica militara de circa un miliard de dolari. Astazi, au disparut insa clientii traditionali din strainatate, iar competitivitatea produselor specifice a scazut substantial. Totodata, in anii ’80, potentialul foarte ridicat al acestora a permis asigurarea cu peste 85% a necesitatiior de inzestrare a armatei, contribuind cu peste 50% la stingerea datoriei externe a Romaniei in cursul anului 1989. Produsele speciale se realizau in intreprinderile strict specializate, cum erau cele de la Cugir, Mija, Plopeni, Sadu, Ghimbav, IOR Bucuresti, Platforma Magurele. Inainte de ’89, in aceasta industrie erau angrenati circa 220.000 de oameni, astazi in intregul sistemul national ar trebui sa mai ramana doar 38.000 de angajati.
×
Subiecte în articol: economic milioane dolari arme