Valoarea exporturilor este estimata pentru anul acesta la 25 de miliarde de euro. Deschidem astazi o serie de materiale despre marcile romanesti care au reusit sa cucereasca pietele externe, dar si despre firmele care au ales Romania ca locatie pentru productie.
Vinurile romanesti incep sa se impuna pe piata europeana. Nemtilor le place Feteasca neagra si Cabernet Sauvignon, iar rusii se dau in vant dupa Feteasca alba sau Grasa de Cotnari. Peste jumatate din productia de vin a societatii Vinia Iasi merge la export. Povestea incepe in urma cu zeci de ani. Fosta intreprindere de vinificatie si valorificare a produselor spirtoase din Iasi se numara astazi printre firmele, care au reusit sa se impuna pe piata externa. Producatorul de vin si bauturi alcoolice tari a aparut pe piata romaneasca in 1949, insa de acum 15 ani, cand s-a transformat in societate comerciala, produce numai vinuri pe care le vinde si peste hotare. De altfel, 23% din vinurile care sunt exportate de Romania sunt produse la societatea ieseana. Licoarea lui Bachus este extrasa din strugurii de pe cele 750 de hectare proprii si de pe cele 800 de ha de vita-de-vie luate in arenda. Strugurii sunt din podgoriile Cotnari, Bohotin, Bucium si Dealu Mare. "In 1991 aveam 7.000 de ha, insa retrocedarile au redus suprafata", explica Vasile Babusanu, director general al Vinia. Este absolvent al Facultatii de horticultura si a inceput sa lucreze din 1970, ca sef de sectie la Cotnari. A ajuns apoi director tehnic, iar din 1991 este director general al societatii, care a fost privatizata in urma cu 11 ani. Pachetul majoritar de actiuni, de peste 99%, este detinut de cei 240 de angajati. Cu o cifra de afaceri de 32 milioane de lei (circa noua milioane de euro), firma ieseana investeste peste jumatate din profitul obtinut in retehnologizare, ca sa faca fata normelor UE privind producerea si imbutelierea vinului. "De la privatizare, am dat dobanda la imprumuturile din banci 51 de milioane de dolari si am platit taxe si impozite la stat de 58 de milioane de dolari. Profitul de un milion de euro l-am reinvestit in modernizare", povesteste ieseanul.INVESTITII. Jumatate din profitul obtinut este reinvestit in retehnologizare pentru a face fata normelor europene. |
Citește pe Antena3.ro
Vinurile iesene au fost premiate international |
| ||
"Cel mai mare contract de export, in valoare de 8 milioane de euro, a fost semnat in 1997, cu Rusia. Acum, firma are o comanda de 1 milion de sticle cu vin rosu si alb pentru Rusia, care trebuie onorata pana la 1 octombrie" Vasile Babusanu directorul Vinia Iasi |
PREMII
|
Vinia are 17 crame in judetul Iasi si trei vinoteci la Cotnari, Tomesti si Iasi, cu un total de peste 1 milion de butelii. Vinoteca din municipiul Iasi cuprinde 1.500 de sticle cu vinuri de colectie, vechi de zeci de ani. Cel mai vechi sortiment este Grasa de Cotnari, din 1956. Toate sortimentele din vinoteca au fost premiate la concursuri nationale si internationale. De altfel, vinurile Vinia au adunat zeci de medalii si trofee de-a lungul timpului. Vinul obtinut in cramele Vinia este adus la sediul din Iasi, unde este imbuteliat. Activitatea societatii este computerizata, iar linia de productie cuprinde 8.000 de sticle pe ora. "Au fost insa si perioade cand am scos 3 milioane de butelii pe luna", povesteste Babusanu. Cativa muncitori asista aparatele in caz de intervine vreo defectiune. Dupa ce sticlele sunt spalate sunt umplute cu vin, etichetate, puse in cutii si pregatite pentru vanzare.
|