x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exporturi - Rusii s-au indragostit de Grasa de Cotnari

Exporturi - Rusii s-au indragostit de Grasa de Cotnari

de Mirela Cimpoi    |    31 Iul 2006   •   00:00
Exporturi - Rusii s-au indragostit de Grasa de Cotnari

Valoarea exporturilor este estimata pentru anul acesta la 25 de miliarde de euro. Deschidem astazi o serie de materiale despre marcile romanesti care au reusit sa cucereasca pietele externe, dar si despre firmele care au ales Romania ca locatie pentru productie.

Vinurile romanesti incep sa se impuna pe piata europeana. Nemtilor le place Feteasca neagra si Cabernet Sauvignon, iar rusii se dau in vant dupa Feteasca alba sau Grasa de Cotnari. Peste jumatate din productia de vin a societatii Vinia Iasi merge la export.

Povestea incepe in urma cu zeci de ani. Fosta intreprindere de vinificatie si valorificare a produselor spirtoase din Iasi se numara astazi printre firmele, care au reusit sa se impuna pe piata externa. Producatorul de vin si bauturi alcoolice tari a aparut pe piata romaneasca in 1949, insa de acum 15 ani, cand s-a transformat in societate comerciala, produce numai vinuri pe care le vinde si peste hotare. De altfel, 23% din vinurile care sunt exportate de Romania sunt produse la societatea ieseana.

Licoarea lui Bachus este extrasa din strugurii de pe cele 750 de hectare proprii si de pe cele 800 de ha de vita-de-vie luate in arenda. Strugurii sunt din podgoriile Cotnari, Bohotin, Bucium si Dealu Mare. "In 1991 aveam 7.000 de ha, insa retrocedarile au redus suprafata", explica Vasile Babusanu, director general al Vinia. Este absolvent al Facultatii de horticultura si a inceput sa lucreze din 1970, ca sef de sectie la Cotnari. A ajuns apoi director tehnic, iar din 1991 este director general al societatii, care a fost privatizata in urma cu 11 ani. Pachetul majoritar de actiuni, de peste 99%, este detinut de cei 240 de angajati. Cu o cifra de afaceri de 32 milioane de lei (circa noua milioane de euro), firma ieseana investeste peste jumatate din profitul obtinut in retehnologizare, ca sa faca fata normelor UE privind producerea si imbutelierea vinului. "De la privatizare, am dat dobanda la imprumuturile din banci 51 de milioane de dolari si am platit taxe si impozite la stat de 58 de milioane de dolari. Profitul de un milion de euro l-am reinvestit in modernizare", povesteste ieseanul.

INVESTITII. Jumatate din profitul obtinut este reinvestit in retehnologizare pentru a face fata normelor europene.

SOIURI. Pentru producerea bauturilor, Vinia prelucreaza anual 30 mii tone de struguri si produce vinuri albe, roz si rosii, seci, demiseci, dulci si demidulci. Feteasca alba, Francusa si Grasa de Cotnari sunt doar cateva din sortimentele albe cumparate de straini. Nici vinurile rosii nu sunt mai prejos. Pinot Noir si Merlot de la podgoriile Murfalar, Cabernet Sauvignon si Feteasca neagra de la Uricani, judetul Iasi, au cautare mare pe piata externa.

Cu un capital de 18 milioane de lei si un patrimoniu de 52 milioane de lei, Vinia se remarca prin cantitatea mare din vinul produs, destinat exportului. "In primele sapte luni din 2006, 52% din vinuri au ajuns pe masa strainilor, in timp ce 48% din productie a fost destinata consumului intern", explica directorul Vasile Babusanu. Numai din exporturi, in primele sapte luni ale anului, veniturile societatii iesene au fost de 2,4 milioane de euro. Acum, firma are o comanda de 1 milion de sticle cu vin rosu si alb pentru Rusia, care trebuie onorata pana la 1 octombrie. De altfel, cel mai mare contract de export, in valoare de 8 milioane de euro, a fost semnat in 1997, tot cu Rusia. Vinurile produse de societatea ieseana ajung in Germania, Rusia, SUA, Israel, Spania, Italia, Franta, Suedia, Norvegia si Japonia. Vinurile rosii sunt preferate in special de nemti, in timp ce rusii vor vinuri albe demidulci.

Vinurile iesene au fost premiate international

CONCURENTA. Multa munca si seriozitate. Este reteta pusa in practica de conducerea Vinia pentru ca societatea sa aiba succes pe piata internationala a vinului. Cu toate acestea, directorul se plange ca viitorul nu este prea roz: "In ultimii ani, piata vinului s-a tulburat foarte tare. Aparitia pe piata mondiala a noilor producatori din Australia si Noua Zeelanda, care au conditii de ecosistem favorabile si conditii financiare deosebite privind finantarile, dar si reinfiintarea plantatiilor din unele tari europene, in special Spania, au determinat o concurenta acerba in domeniul vinului. Ei vin cu preturi de livrare mult mai mici decat cele de pe piata romaneasca", spune Vasile Babusanu. Legislatia mereu schimbatoare, deprecierea leului, cresterea taxelor locale si a tarifelor la utilitati sunt alte motive care, sustine directorul Vinia, "lovesc in firmele romanesti din viticultura si nu este atat de usor sa faci profit". Omul de afaceri spune ca, dupa aderarea la UE, firmele romanesti de profil trebuie sa caute solutii pentru supravietuire. "Ne gandim sa importam vin din Spania pe care sa il imbuteliem noi si sa-l punem in vanzare", spune ieseanul.

PIETE
"Cel mai mare contract de export, in valoare de 8 milioane de euro, a fost semnat in 1997, cu Rusia. Acum, firma are o comanda de 1 milion de sticle cu vin rosu si alb pentru Rusia, care trebuie onorata pana la 1 octombrie"
Vasile Babusanu
directorul Vinia Iasi

PREMII
Vinia are 17 crame in judetul Iasi si trei vinoteci la Cotnari, Tomesti si Iasi, cu un total de peste 1 milion de butelii. Vinoteca din municipiul Iasi cuprinde 1.500 de sticle cu vinuri de colectie, vechi de zeci de ani. Cel mai vechi sortiment este Grasa de Cotnari, din 1956. Toate sortimentele din vinoteca au fost premiate la concursuri nationale si internationale. De altfel, vinurile Vinia au adunat zeci de medalii si trofee de-a lungul timpului. Vinul obtinut in cramele Vinia este adus la sediul din Iasi, unde este imbuteliat. Activitatea societatii este computerizata, iar linia de productie cuprinde 8.000 de sticle pe ora. "Au fost insa si perioade cand am scos 3 milioane de butelii pe luna", povesteste Babusanu. Cativa muncitori asista aparatele in caz de intervine vreo defectiune. Dupa ce sticlele sunt spalate sunt umplute cu vin, etichetate, puse in cutii si pregatite pentru vanzare.

×
Subiecte în articol: economic piata milioane iasi vinurile cotnari vinia