Suspendarea plăţii ratelor la creditele bancare pe o perioadă de până la maximum nouă luni, decisă recent de Guvern, nu-i va scuti pe debitorii băncilor şi de plata ratelor la poliţele de asigurare ataşate acestora. La fel stau lucrurile şi în cazul contractelor de leasing auto, unde ratele la poliţele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) şi CASCO sunt incluse în cele de leasing, dar există şi situaţii unde amânarea ratelor RCA este imposibil de făcut.
Astfel, ratele la poliţele de asigurare de viaţă sau a imobilelor în cazul creditelor imobiliare, ipotecare sau de consum, în unele cazuri, vor trebui plătite în continuare, spune Ovidiu Wlassopol, membru în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). De altfel, aceste poliţe nu sunt încheiate cu băncile, ci cu firmele de asigurări. „Plata poliţelor de asigurări pentru locuinţe sau de viaţă care sunt ataşate creditelor imobiliare, ipotecare sau altor tipuri de credite nu se suspendă. Ordonanţa Guvernului prevede doar suspendarea ratelor bancare, în schimb nu spune nimic despre rata poliţelor de asigurări”, a declarat Ovidiu Wlassopol pentru Jurnalul.
Poliţele de asigurări, umflate
Pe de altă parte, poliţele de asigurare a imobilelor, pe care debitorii trebuie să le încheie anual şi să le cesioneze în favoarea băncilor, sunt mai mari decât soldul. S-a creat această situaţie pentru că asigurarea se încheie pe valoarea totală a creditului, dar, ulterior, asigurătorii şi băncile nu ţin cont de cât a plătit împrumutatul în contul creditului pentru a încheia o poliţă de asigurări doar pe suma pe care mai trebuie să o primească banca. În acest caz, câştigătorii sunt firmele de asigurări.
Decizia unilaterală de a nu mai plăti nici rata la poliţa de asigurare în perioada de suspendare a creditului nu este una înţeleaptă. Ea va duce la rezilierea poliţei de asigurare, iar în acest caz, banca va încheia o asigurare pe numele ei, dar costurile vor fi adăugate la ratele creditului, ceea ce va duce la majorarea lor.
Suspendarea ratelor de leasing
Pentru companiile mici sau persoanele fizice care au achiziţionat autoturisme în leasing, în 80-90% din cazuri ratele includ plata asigurărilor RCA şi CASCO, iar suspendarea ratelor de leasing ar trebui să includă şi suspendarea ratelor la poliţele de asigurare, pentru că acestea sunt incluse în rata leasingului. Totuşi, brokerii de asigurări recomandă ca în cererea de suspendare a ratei la leasing să se specifice că se doreşte şi suspendarea ratelor RCA şi CASCO, deoarece Ordonanţa Guvernului este foarte ambiguă.
În cazul companiilor care deţin flote auto, aici lucrurile se complică. În general, poliţele RCA şi CASCO nu sunt incluse în contractul de leasing, ele fiind plătite separat la asigurători. Dacă în ceea ce priveşte plata ratelor la asigurarea CASCO amânarea lor se poate face în urma unei negocieri amiabile cu asigurătorii şi cu respectarea condiţiei ca în această perioadă maşinile să rămână în garaj, suspendarea contractului RCA este acum imposibil de făcut, pentru că „procedura suspendării şi a cazurilor de imobilizare se stabileşte prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, ASF şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene”, conform prevederilor din Legea 132/2017, Capitolul II, Art 6, dar ele nu au fost emise nici acum.
Persoanele fizice care au achiziţionat maşini prin credite bancare, odată cu amânarea ratelor bancare, nu vor beneficia şi de amânarea ratelor la poliţele RCA şi CASCO.
Ovidiu Wlassopol, membru în Consiliul ASF
Noi am avut deja solicitări din partea companiilor cu flote auto pentru amânarea ratelor la poliţele CASCO şi, în urma negocierilor, acest lucru a fost acceptat. Pentru poliţele RCA însă, acest lucru nu este posibil pentru că nu există norme.
Viorel Vasile, compania Safety Broker
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a lucrat în trecut în piaţa de asigurări, fiind inspector de daune şi, ulterior, director de sucursală la o companie de profil în judeţul Caraş-Severin. Tocmai el este, așadar, unul dintre cei care ar fi trebuit să reglementeze procedura privind suspendarea contractului RCA.
Întrebări şi răspunsuri pe site-urile băncilor
- La întrebarea „Pot solicita și amânarea plății pentru asigurare?”, banca răspunde: „Amânarea la plată a ratelor pentru 3-9 luni presupune acordarea unei perioade în care nu este necesar să achiți principalul și dobânda aferente ratelor tale lunare. Asigurarea de viață/imobil (dacă există) nu se poate amâna și trebuie achitată în continuare de către tine”.
- La întrebarea „Sunt acoperit de asigurare în cazul șomajului tehnic cauzat de pandemia de COVID-19?”, răspunsul este următorul: „Șomajul tehnic înseamnă întreruperea temporară a activității angajatorului tău din motive economice și duce la suspendarea contractului de muncă pe o perioadă determinată de timp, și nu închiderea definitivă a acestui contract. Prin urmare, șomajul tehnic nu poate fi acoperit de asigurarea pe care o ai. Dacă ulterior îți încetează contractul de muncă, poți beneficia de indemnizația de șomaj, respectând condițiile de asigurare”.