x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Facturi fiscale personalizate

Facturi fiscale personalizate

30 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Facturile fiscale, precum si toate celelalte formulare cu regim special vor fi personalizate incepand cu 1 iulie. Dupa aceasta data, vechile documente nu vor mai fi comercializate, insa firmele pot sa le foloseasca pana la sfarsitul anului.
DANIELA

Utilizarea formularelor personalizate va deveni obligatorie din ianuarie 2005. Firmele care mai au stocuri de facturi vechi le pot utiliza fara probleme pana la 31 decembrie a.c. Practic, in urmatoarele sase luni vor circula in paralel formularele vechi si cele noi.

Cum arata noile facturi

"Personalizarea facturii inseamna ca ele vor avea imprimate direct pe formular datele de identificare pentru fiecare utilizator", a declarat Dan Docan, directorul general al Imprimeriei Nationale. El a mai precizat ca imprimarea se va efectua pe fiecare exemplar si va contine urmatoarele informatii: denumirea firmei, numarul de inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului, codul unic de inregistrare, atributul fiscal, sediul social, contul bancar si capitalul social.

Stoparea evaziunii

Masura a fost necesara pentru a stopa evaziunea fiscala care se realizeaza prin facturile achizitionate de firme-fantoma, care ulterior sunt vandute la colt de strada. "Acum firma care ar pune ilegal in circulatie astfel de documente va fi identificata imediat", a spus Docan. Firmele vor fi descurajate sa cumpere facturi procurate ilegal pentru a inregistra operatiuni fictive. Aceste tranzactii vor putea fi identificate usor, pentru ca formularele sunt inseriate si numerotate.

De unde se cumpara

Firmele pot depune comenzi pentru facturi si alte tipuri de documente comune pe economie la peste 300 de centre autorizate din tara. Formularele sunt tiparite de Imprimeria Nationala, precum si de alte 48 de tipografii abilitate, care realizeaza si evidenta vanzarilor. Adresele acestor firme se gasesc afisate la toate sectiile financiare teritoriale, precum si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (www.mfinante.ro) si pe cel al imprimeriei, www.cnin.ro. Durata de livrare este de maximum 15 zile, daca firmele nu solicita includerea unor elemente grafice speciale iar documentele sunt tiparite intr-o singura culoare.

Scade pretul

Pretul facturilor si formularelor tipizate cu regim special ar putea scadea cu 25% dupa 1 iulie, a declarat directorul Imprimeriei Nationale. El a explicat ca marirea numarului de tipografii si eliminarea comisionului de distributie vor crea un mediu concurential pe aceasta piata, favorizand reducerea preturilor. "Exista un pret maximal, stabilit prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 989 din 26 iulie 2002, insa agentul economic poate negocia un pret mai mic", a opinat Docan. El a spus ca un bloc de facturi A4 care este compus din 50 de facturi costa maximum 250.000 de lei (5,5 euro), fara TVA. Acelasi pret se va aplica si pentru avizele de insotire a marfii de format A4. Notele de plata de format A6 pentru ospatari vor costa cel mult 2,75 euro pentru un carnet de 150 de file, la o cantitate de 15 carnete.

IEFTIN

"Pretul facturilor si formularelor tipizate cu regim special ar putea scadea cu 25% dupa 1 iulie, data de la care va deveni obligatorie utilizarea documentelor personalizate, avand pretiparite datele de identificare ale firmelor" - Dan Docan, directorul Imprimeriei Nationale

COMENZI

"Toate documentele sunt distribuite direct, fara intermediari, eliminandu-se comisionul de distributie. Firmele pot depune comenzi pentru facturi si alte tipuri de documente comune pe economie la peste 300 de centre autorizate din tara" - Dan Docan, directorul Imprimeriei Nationale

Inregistrare

Toate centrele de vanzare sunt dotate cu computere si cu un soft pus la dispozitie de Imprimerie pentru urmarirea in timp real a distributiei. Zilnic se vor prelua datele de la toate centrele si se vor stoca si pune la dispozitia organelor abilitate. Totodata, magazinele au sisteme de inregistrare video care se pastreaza timp de doi ani. Astfel, este creat un sistem care elimina vanzarea ilegala de documente fiscale in scopul utilizarii lor frauduloase.
×
Subiecte în articol: economic facturi