x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Facturi uriașe la încălzire în Capitală: „M-am speriat. A fost cea mai scumpă iarnă”

Facturi uriașe la încălzire în Capitală: „M-am speriat. A fost cea mai scumpă iarnă”

de Redacția Jurnalul    |    19 Mar 2024   •   13:00
Facturi uriașe la încălzire în Capitală: „M-am speriat. A fost cea mai scumpă iarnă”

Locuitorii Capitalei au primit facturi uriașe la eenergia termică pentru luna februarie. Potrivit acestora, caloriferele au fost mai calde decât atunci când temperaturile exterioare erau negative.

Pentru multe apartamente, costul lunar la apă caldă și căldură a ajuns la sume foarte mari, determinându-ipe mulți să-și pună întrebări legate de transparența sistemului de facturare.

În luna februarie temperaturile au fost mai ridicate decât normalul perioadei, iar locatarii acuză că au primit mai multă căldură decât în zilele geroase.

"M-am speriat când am văzut. Împărțiți și dumneavoastră la 30 de apartamente, numai căldura 116 milioane. Enorm. Iarna nu a fost grea, dar a fost cea mai scumpă iarnă", a declarat Petre Barbu, președintele unui bloc.

În medie, pentru o garsonieră, apa caldă şi căldura a costat în luna februarie;440 de lei, sare de 570 la două camere, se apropie de 800 la trei camere şi de 1.000 de lei în cazul apartamentelor cu patru camere. 

Diferențele uriașe între facturile lunare au stârnit suspiciuni în rândul locatarilor, care se întreabă de ce costurile au crescut atât de mult, chiar și în condiții de temperaturi mai ridicate.

"Aceasta este o japcă. Diferența facturii pentru luna februarie este mult mai mare față de factura din ianuarie, în condițiile în care în ianuarie a fost și mai frig, a dat și zăpada", a spus Nicu Brăgaru, un alt președinte de bloc.

Mulți locatari sunt nemulțumiți de explicațiile oferite și cer mai multă claritate în ceea ce privește costurile și procedurile de facturare.

Bucureștenii continuă să trimită sesizări la companiile de utilități, cerând o analiză mai atentă a facturilor și soluții pentru reducerea costurilor. În timp ce sistemul de încălzire al orașului se confruntă cu provocări, locatarii speră că vor fi găsite soluții pentru a face facturile la utilități mai accesibile și transparente pentru toți, potrivit observatornews.ro.

Pe de altă parte, caloriferele sunt mai calde când temperaturile exterioare sunt pozitive decât în zilele geroase, se eexplică prin faptul că o parte din energia termică se pierde de-a lungul sistemului de termoficare, țevile nefiind izolate.

×