x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FĂRĂ SALARII/Criza loveşte tot în amărâţi

FĂRĂ SALARII/Criza loveşte tot în amărâţi

de Ionela Gavriliu    |    20 Dec 2008   •   00:00

Primăria Giurgiu nu mai are bani să plătească indemnizaţiile de însoţitor pentru persoanele cu handicap grav şi nici salariile profesorilor până la sfârşitul anului.



"Există această problemă, pentru că nu am primit întreaga sumă de la bugetul de stat de la începutul anului. Şi le-am spus că vom rămâne descoperiţi pe ultimele luni. Am înţeles că la rectificările de buget nu s-au mai primit cotele defalcate din TVA din care se plătesc indemnizaţiile de însoţitor şi salariile profesorilor", a declarat Ioan Vişan, director la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS)  din cadrul Consiliului Local Giurgiu. Conform acestuia, DAS a trimis o sesizare la Direcţia Finanţelor Publice. "Nu ştiu dacă se va rezolva anul acesta, cu rotaţia asta de putere... Au venit la noi oameni nemulţumiţi, profesori şi părinţi de copii cu handicap gradul I.
Le-am explicat care e situaţia şi că am făcut tot ce a ţinut de noi", a precizat Vişan. Mama unui băieţel cu handicap grav spune că această situaţie este un şoc pentru familia ei, având în vedere că este şi cadru didactic, iar banii de pe indemnizaţie erau folosiţi pentru plata unuia dintre tutorii cu care copilul ei făcea terapie.

ECONOMII LA SĂNĂTATE
La Iaşi, unii părinţi ai copiilor cu handicap grav spun că micuţilor li s-a schimbat încadrarea pentru a se face economii la bugetul Primăriei. "Copilul meu a împlinit 18 ani luna aceasta şi este autist. Pentru că nu există acest diagnostic în baremul Comisiei de Evaluare, nu i-au mai dat dreptul la însoţitor, motivând că băiatul are IQ-ul prea mare şi nu e «legumă». I-am spus medicului să stea o zi cu fiul meu să vadă dacă se descurcă singur şi mi-a replicat că el are copil sănătos acasă, care nu trăieşte din mila statului", mărturiseşte o mamă disperată. Ion Ticu, director executiv adjunct la DGASPC Iaşi spune că "omeneşte vorbind, îmi dau seama că în cazul autiştilor încadrarea nu trebuie să se facă după criteriile generale. IQ-ul a fost stabilit de un medic specialist de la spital, noi doar evaluăm actele, nu le emitem. Practic, noi suprapunem actele pe lege".

×
Subiecte în articol: economic