x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Feng Shui": arta si eticheta comerciala

"Feng Shui": arta si eticheta comerciala

12 Ian 2005   •   00:00

BUSINESS
NISA - Relaxarea si amplificarea starilor pozitive se vinde bine Considerata stiinta, arta sau chiar stil de viata, Feng Shui a devenit si o eticheta comerciala de succes. In Romania, fenomenul este inca la inceput. Unii intreprinzatori au prins insa repede tendinta si s-au lansat pe mai multe game de produse.
ADRIAN MIHAI

POSIBILITATI. Atat casa, cat si gradina pot avea la baza conceptele Feng Shui
"Fiecarui element Feng Shui (apa, lemn, foc, pamant, metal) ii este asociata o linie de produse de casa si baie, cu parfum diferit pentru fiecare element." Acesta este textul unui mic fluturas cu ajutorul caruia poti afla ce elemente te reprezinta. El este pus la dispozitie de importatorul roman. Firma producatoare? "The Feng Shui Fragrance Company" din Anglia. Acelasi intreprinzator a adus in Romania si "muzica de relaxare cu influente chinezesti, atribuita conceptului Feng-Shui", dupa cum este descrisa pe site-ul oficial al firmei Niche Records. Pe lista de produse se mai afla fantanile cu apa recirculabila aduse din Franta, ceaiurile din Germania, precum si cartile si revistele a doua edituri specializate in publicatii "ezoterice". "Acest trend este venit din China, via SUA si Europa Occidentala, unde toata lumea stresata cauta solutii si cai de ameliorare. In ceea ce priveste compania noastra, cred ca pot sa vorbesc de o valoare anuala de circa 6 miliarde lei in primul an. Pentru anul acesta, ne gandim la o cifra de aproape 8 miliarde lei" ne spune Radu Bancila, de la Prestige Glass.

MODA. "Feng Shui" inseamna in chineza "vant-apa". Acestea sunt cele doua elemente care influenteaza curgerea energiei prin spatiu si reprezinta modul de a trai in armonie cu mediul inconjurator. "Este atat stiinta, pentru ca folosesti si formule, dar si arta, pentru ca trebuie sa stii cum sa folosesti aceste formule, sa te adaptezi la ceea ce gasesti pe teren, dar si la om", considera Costin Vasile, cosnultant in Feng Shui traditional. De aici plecand, cam orice poate sa fie "Feng Shui": agenti imobiliari practicanti Feng Shui, care iti aleg casa sau terenul in functie de energiile pe care doresti sa le aduca, ori arhitecti Feng Shui. Aplicatiile pot depasi granita stiintei si artei spre exploatare comerciala. "Este un concept care se vinde. S-au luat niste principii din Feng Shui care sunt comune filosofiei orientale si au fost extrapolate. Aceste principii pot fi foarte usor folosite in lansarea unor produse. Nu-ti trebuie foarte multa imaginatie. Iti trebuie doar putin tupeu", apreciaza Costin Vasile, care a adoptat latura traditionala si nu este de acord cu industrializarea fenomenului.

MASURATORI. Feng Shui-ul traditional este mult mai complex decat cel modern. O consultatie de Feng Shui traditional presupune masurari cu busola. Varianta moderna se poate face si de la distanta, consultatia fiind oferita prin Internet chiar. Odata masuratorile si calculele matematice facute, se trece la actiune. In zonele bune ale casei sau biroului se plaseaza "amplificatori" de energie, iar in cele negative se pun "remedii". Spre exemplu, clopoteii de vant sunt cele mai cunoscute remedii. "Casa nu poate aduce de toate, ci un anumit set de valori. In momentul in care se face o constructie noua, il intrebi pe om ce vrea sa obtina. Anumite case aduc foarte multa sanatate si relatii intre oameni, trebuie sa vezi ce vrea omul", spune Vasile.

PRET NEGOCIABIL
Pentru persoane fizice, tariful unei consultatii Feng Shui traditional este de 3 euro/ metrul patrat. La firme, pretul creste la 5 euro, dar se poate negocia in functie de suprafata. In Bucuresti sunt cei mai multi clienti, iar la nivelul intregii tari, din Timisoara au provenit cei mai multi beneficiari ai consultatiilor oferite de Georgiana Miruna Macavei si Costin Vasile. Dupa ce au citit carti de specialitate, cei doi au urmat si cursuri tinute de maestrul chinez Joseph Yu.

REZULTATE
"In momentul in care crezi, amplifici efectul. Daca noi credem sau nu credem, efectul Feng Shui-ului exista oricum. Oamenii care nu cred in Feng Shui, dar il aplica beneficiaza de un efect mai mic"
Costin Vasile - consultant Feng Shui traditional

Scrieti-ne!
Aveti afaceri banoase, afaceri ingenioase sau pe care le-ati inchis pentru ca nu se potriveau stilului de viata al romanilor? Credeti ca merita sa afle mai multa lume de ele? Povestiti-ne experienta dumneavoastra, iar noi o vom spune mai departe cititorilor nostri (clientilor vostri). Va asteptam mesajele la adresele: victor.ciutacu@jurnalul.ro sau adrian.mihai@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: economic feng shui feng shui