x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fenomen - Creditarea va creste mai lent

Fenomen - Creditarea va creste mai lent

de Adrian Mihai    |    28 Iul 2006   •   00:00
Fenomen  - Creditarea va creste mai lent

Activitatea de creditare va creste ceva mai incet in anii urmatori. Scaderea dobanzilor depinde de rezerva minima obligatorie.

Volumul creditarii va creste in urmatorii ani cu o medie anuala de 25% pe an, o dinamica mai accentuata fiind asteptata la nivelul creditului acordat populatiei, potrivit unui studiu elaborat de grupul UniCredit. "Continuarea cresterii volumului creditarii va fi in mod necesar insotita de o crestere a depozitelor provenite de la clientela nonbancara", se arata in studiul "Sistemul Bancar in Europa Centrala si de Est si rolul jucatorilor internationali".

"Romania este inca in urma fata de alte state din regiune. In 2005, media din Europa Centrala si de Est, in ceea ce priveste ponderea activelor in PIB, era de 66%", a afirmat ieri Mihaela Popescu, analist pe probleme de macroeconomie la UniCredit Romania.

POPULATIA. Segmentul de retail va domina cresterea in regiune, dar perspectivele economice pozitive si cererea puternica pentru investitii vor sprijini performanta favorabila a creditului pentru companii, sectorul de creditare va consemna si in urmatorii ani o tendinta ascendenta, insa intr-un ritm inferior celui din anii anteriori.

"In intervalul 2000-2005, media anuala de cresere a creditelor de retail a fost de 119%, in timp ce pe sectorul corporate a fost de 39%, dar s-a pornit de la o baza extrem de redusa. In 2005-2008, imprumuturile pe partea de retail vor avea o medie anuala de crestere de 37%, iar cele corporate de 18%", a afirmat Popescu intr-o conferinta de presa. Cresterea volumului depozitelor atrase va avea o dinamica mai moderata in perioada 2006-2008, cu o medie anuala de 16%. Analistii arata ca majorarea veniturilor, a gradului de intermediere bancara si a dobanzilor reale vor stimula piata depozitelor bancare, insa vor fi partial contracarate de dezvoltarea pietelor produselor alternative de economisire. "Volumul depozitelor va creste o data cu adancirea gradului de intermediere din sectorul bancar", a precizat Popescu.

REDUCEREA DOBANZILOR. Potrivit presedintelui UniCredit Romania, Rasvan Radu, reducerea dobanzilor la credite va depinde de scaderea volumului de rezerve minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constitue, in timp ce dobanzile la depozite nu vor avea o variatie semnificativa in urmatoarea perioada, fiind corelata cu evolutia inflatiei. Societatile specializate in acordarea de credite ipotecare ce vor aparea pe piata in urmatorii ani ar putea oferi dobanzi mai bune si ar putea fi mai permisive in ceea ce priveste evaluarea riscului.

"Romania este inca in urma fata de alte state din regiune. In 2005, media din Europa Centrala si de Est, in ceea ce priveste ponderea activelor in PIB, era de 66%", a afirmat Popescu. Segmentul de retail va domina cresterea in regiune, dar perspectivele economice pozitive si cererea puternica pentru investitii vor sprijini performanta favorabila a creditului pentru companii.
×
Subiecte în articol: economic