x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermierii care nu găsesc bani pentru cofinanţarea proiectelor vor rămâne fără contracte

Fermierii care nu găsesc bani pentru cofinanţarea proiectelor vor rămâne fără contracte

de Elena Stan    |    10 Iul 2012   •   10:47

Proiecte neincepute din lipsa de confinantare, totalizand 800 de milioane euro, vor fi reziliate daca in urmatoarele trei luni fermierii nu gasesc bani, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta Mediafax Talks about European Funds.

"De la data de 1 iulie s-a aplicat si pentru zona de dezvoltare rurala cofinantarea de la bugetul de stat micsorata de la 15% la 5%. Practic, efortul bugetar pentru cofinantare pe zona de dezvoltare rurala este de doar 5%. Avantajul este legat de faptul ca statul nu mai contribuie foarte mult pentru a cofinanta. Dezavantajul legat de acest procent este ca numarul beneficiarilor se restrange destul de mult, iar acest procent se aplica si contractelor care sunt semnate in cursul anului 2012", a spus Constantin.

El a afirmat ca in urma unor analize facute in aceata perioada s-a constatat ca sunt proiecte din anii 2008, 2009, 2010, pe masuri precum 121 (n.r. - modernizarea exploatatiilor agricole) si 123 (cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere - n.r.), in special pentru investitii in exploatatiile agricole, care nu au inceput nici pana in momentul de fata finantarea deoarece beneficiarii nu au bani pentru cofinantare.

Constantin a spus ca valoarea totala a acelor proiecte se ridica la circa 800 de milioane de euro.

"Am inceput discutiile cu beneficiarii si multi spun ca doresc sa continue proiectele si ca sunt in discutii cu bancile. Noi am intervenit in discutiile pe care le-am avut cu bancile sa accelereze analiza acelor proiecte care sunt depuse acolo. Sa vedem in urmatoarele trei luni care pot merge mai departe si care vor fi reziliate, pentru ca o suma atat de importanta putem sa o folosim la alte proiecte care au avut o solicitare mult mai mare. Exista in intentia noastra ca o mare parte din sumele care vor fi disponibilizate din aceste rezilieri sa mearga catre proiecte care au avut solicitari si de 300-400%, precum masura de renovare a satelor romanesti", a mai spus ministrul Agriculturii.

×