x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermierii riscă nu aibă cui vinde laptele!

Fermierii riscă nu aibă cui vinde laptele!

16 Mai 2009   •   00:00

Aproximativ 900 de crescători de vaci din zona Întorsurii Buzăului riscă să rămână cu laptele"pe stoc", pentru că nu îndeplinesc standardele de calitate prevăzute de Uniunea Europeană.



Până acum aceştia au livrat laptele către societatea Milkom din Sărămaş, însă, în urma unui recent control efectuat de organele sanitar-veterinare şi de reprezentanţi ai instituţiilor europene, a rezultat că acesta nu corespunde normelor europene din punct de vedere bacteriologic.

Inspectorii au recomandat firmei Milkom, aleasă aleatoriu pentru acest control, să îşi caute un alt furnizor de materie primă dacă doreşte să-şi desfacă în continuare produsele pe piaţa europeană.

Administratorul societăţii, Paul Costaru, a declarat că dorinţa firmei este de a lucra cu producătorii din zonă, însă este nevoită să respecte legislaţia europeană şi, prin urmare, şi fermierii vor trebui să facă eforturi pentru a se alinia normelor sanitar-veterinare dacă doresc să rămână pe piaţă.

"Noi nu putem prelucra decât lapte conform UE. (...) Este şi în interesul lor (al fermierilor - n. r.) să facă progrese, să intre într-o structură asociativă şi să furnizeze lapte de calitate", a declarat Paul Costaru convins fiind că situaţia va fi depăşită, dacă şi autorităţile se vor implica în susţinerea micilor producători.

În cursul zilei de vineri prefectul judeţului Codrin Munteanu şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare s-au deplasat în zonă pentru a găsi o soluţie de salvare a crescătorilor de animale.

×
Subiecte în articol: economic