x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermierii români riscă să fie excluşi din Copa-Cogeca

Fermierii români riscă să fie excluşi din Copa-Cogeca

de Elena Stan    |    29 Iun 2011   •   11:27

De la 1 iulie 2011, fermierii romani vor fi exlusi din organizatia europeana a fermierilor si structurilor cooperatiste de asociere in agricultura, Copa-Cogeca, daca nu achita isi achita obligatiile financiare. In acest sens, organizatia a trimis o scrisoare ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Statutul Copa-Cogeca prevede un angajament financiar din partea membrilor nostri pentru a participa la activitatea din cadrul organizatiei. De vreme ce organizatia din Romania nu si-a platit, in totalitate, cotizatia pentru 2010 sau 2011, vom fi nevoiti sa ii retragem statutul de organizatie membra, incepand cu 1 iulie 2011. Aceasta este o situatie extrem de neplacuta de pe urma careia sunt convins ca nu numai organizatia din Romania va avea de pierdut, dar si noi in calitate de organizatie al carei scop este sa apere interesele fermierilor din toata Europa", se arata in scrisoarea transmisa de Copa-Cogeca ministrului agriculturii.

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) a cerut, pe de alta parte, ministrului Valeriu Tabara "sa dea dovada de obiectivitate si sa trateze interesele fermierilor ca fiind o prioritate a activitatii domniei sale".

"Achitarea acestor obligatii de ordin financiar ar fi un act de normalitate din partea domnului Tabara. Fermierii romani trebuie sa aiba un cuvant de spus cu privire la politica agricola comuna, asa cum au cei din Ungaria, Polonia, Spania, Cipru etc, care sunt ajutati de stat. Eu, ca director executiv al FNPAR, nu voi accepta o astfel de umilire a agricultorilor romani (excluderea din Copa-Cogeca), care nu vor mai avea nici un cuvant de spus atunci cand, la nivel european, sunt luate decizii care ii privesc si sunt dispus sa imi inaintez demisia Consiliul Director al FNPAR ca fiind tot un act de normalitate", a subliniat directorul executiv al FNPAR, Daniel Botanoiu.

FNPAR considera ca excluderea fermierilor din Copa-Cogeca nu numai ca ii va izola pe acestia, 'dar va afecta grav si imaginea Romaniei, care da dovada de neseriozitate'. Reprezentarea in cadrul organizatiilor profesionale la nivel european ar trebui sa nu aiba nicio legatura cu viziunile politice ale unuia sau altuia dintre partide, arata scrisoarea.

FNPAR, cea mai mare asociatie patronala din agricultura, a fost infiintata in anul 2007, iar membrii sai reprezinta 67% din sectorul agricol din Romania. Federatia are reprezentativitate la nivel european fiind afiliata la Copa-Cogeca.

×