x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finantele tradeaza oamenii de afaceri

Finantele tradeaza oamenii de afaceri

29 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Noul Cod Fiscal nemultumeste deja comunitatea oamenilor de afaceri. Neimpozitarea profitului reinvestit pare sa fie o simpla promisiune. Mai sunt doar doua zile pana cand noul Cod Fiscal urmeaza sa fie promulgat de Executiv. Desi premierul Nastase fusese de acord ca de la 1 ianuarie 2005 profitul reinvestit sa nu mai fie impozitat, se pare ca acest lucru nu se va mai intampla.
CATALIN BUDESCU

Nu facem nici un fel de relaxare fiscala prin noul Cod Fiscal, este doar o cosmetizare a ministrului Tanasescu. Premierul a declarat public ca este de acord cu neimpozitarea profitului reinvestit, de aceea noi nu vrem sa credem ca lucrurile se pot intoarce peste noapte - ar insemna neseriozitate, a declarat Dan Voiculescu, presedintele Partidului Umanist. Alaturi de presedintele PUR a fost prezenta, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, intreaga conducere a Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Reactia AOAR s-a dorit a fi un ultim semnal fata de lipsa de corectitudine si eficienta economica a Finantelor.

Bulgaria peste Romania

Doleantele comunitatii de afaceri din Romania in vederea imbunatatirii prevederilor legislatiei fiscale au prevazut trei aspecte esentiale: impozitul pe profit, impozitul pe venit, precum si renuntarea la impozitul reinvestit. Se pare insa ca reducerea impozitului pe profit nu vine decat intr-o foarte mica masura in noul Cod. "Surprinzator pentru noi, in finalul elaborarii actului normativ, modificarile pe care le-am cerut nu mai apar", a specificat Vasile Parvan, director executiv in cadrul asociatiei. Bulgaria are in momentul de fata un impozit pe profit de circa 19,5%, iar din 2005 acesta va scadea la doar 15%. La randul ei, un alt vecin, Ungaria, impoziteaza un procent de 16% din profit. "Nu este posibil ca toti vecinii nostri sa aiba impozite mici, iar noi sa avem un impozit de 25%. Trebuie sa ajungem la un nivel comparabil cu tarile din aceasta zona, nu doar la 19%, cat prevede Ministerul de Finante. Sa nu uitam ca volumul economiei subterane este mai mare de 30%, iar doua milioane de oameni lucreaza la negru. Vrem sa crestem investitiile, sa cream noi locuri de munca, nu sa inchidem societati si afaceri", a specificat George Copos.

Izolare fiscala

Romania risca sa fie izolata pe plan fiscal daca nu va tine cont de specificul mediului economic national, precum si de imbunatatirile fiscale cerute de oamenii de afaceri. "Cred ca o sa ne gandim din ce in ce mai serios sa investim in Bulgaria pentru ca observam ca noi suntem reactivi la tot ce se intampla in jurul nostru. Nu vrem sa tinem cont de o strategie fiscala proprie pentru companiile romanesti, ci doar imprumutam tot felul de modele, gen cel irlandez. Avem un nivel exagerat de impozitare pe salarii, de exemplu CAS-ul va trebui sa scada cu patru puncte procentuale, nu doar cu doua, cum a hotarat Executivul. Fiecare punct scazut la impozitarea salariilor duce la o crestere de 0,15% a PIB si cu 0,13% a fortei de munca", a specificat Florin Pogonaru, presedintele AOAR. Prin modificarile cerute de comunitatea de afaceri, daca se va tine cont de ele, s-ar ajunge la o reducere a somajului, crestere a investitiilor, precum si o scadere a muncii la negru. Tradus, acest lucru ar insemna o dezvoltare economica durabila a Romaniei prin cresterea productivitatii si nu una doar relativa datorita celor 2,3 milioane de romani care muncesc in strainatate.

PROMISIUNI

Ideea neimpozitarii profitului reinvestit, pe care premierul Nastase a promis ca o va introduce in Codul Fiscal, a fost promovata inca de acum doi ani de formatiunea condusa de Dan Voiculescu. "Sunt convins ca multi investitori mici si mijlocii, ale caror interese sunt promovate de Partidul Umanist, vor fi bucurosi sa afle ca Guvernul ii sprijina. Noi ne-am luptat cu disperare in ultimii doi ani pentru ca profitul reinvestit sa fie neimpozitat. Nu e o batalie politica intre Partidul Umanist si PSD, ci este o realizare a comunitatii oamenilor de afaceri, a clasei de mijloc din care PUR a facut un crez politic", spunea Dan Voiculescu la momentul in care premierul Nastase anunta ca este de acord cu neimpozitarea profitului reinvestit. La acel moment, Nastase propusese ca oamenii de afaceri sa poata alege intre neimpozitarea profitului reinvestit si amortizarea accelerata a investitiilor.

TANASESCU SE OPUNE

"Unul dintre criteriile care trebuie sa stea la baza intregului concept fiscal trebuie sa fie sistemul echitabil", justifica Mihai Tanasescu decizia de a nu permite neimpozitarea profitului reinvestit. "In momentul in care creezi o facilitate pentru un anumit tip de intreprindere, o corporatie care are profit, defavorizezi companiile care abia vin pe acest pamant si se stie ca orice investitie noua nu inregistreaza profit 2-3 ani. Nu vrem sa cream o facilitate doar pentru un anumit tip de corporatii in detrimentul altora, ca sa cream discriminare", ne-a declarat Tanasescu. El spune ca propunerea Finantelor de amortizare accelerata vine in intampinarea tuturor oamenilor de afaceri. Ministrul a uitat insa de propunerea premierului Nastase ca cele doua sisteme sa functioneze in paralel pentru ca oamenii de afaceri sa-l poata alege pe cel care ii avantajeaza.
×
Subiecte în articol: economic afaceri reinvestit