Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat ieri că problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unitare, dar trebuie lăsat Parlamentul să decidă. Sindicatele se pregătesc deja de grevă.
"Cred că problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unice, dar trebuie lăsat Parlamentul să decidă asupra acestui lucru", a spus Gheorghe Ialomiţianu, la intrarea în sediul Ministerului Finanţelor. Ialomiţianu a spus că prin Legea salarizării se doreşte ca toţi funcţionarii cu aceeaşi pregătire, indiferent că lucrează la Ministerul Finanţelor sau la altă instituţie, să primească aceleaşi salarii.
"Sindicaliştii vor face presiune pe parlamentari pentru a introduce stimulentele în salariul de bază prin noua lege a salarizării şi îi cer premierului o întâlnire în acest sens, iar dacă această solicitare nu se va regăsi în actul normativ va fi declanşată greva", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu. "Am declanşat deja procedura de strângere de semnături şi vom intra în grevă generală o dată cu asumarea răspunderii de către Guvern pe Legea salarizării. Pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie trebuie acordate stimulentele, pentru că există un proces-verbal în vigoare şi acestea trebuie acordate pe criterii de eficienţă, pentru că se referă la fiecare angajat, nu pe criterii de performanţă colectivă", a spus Oprescu.
Oprescu a precizat că în urma deciziei preşedintelui Traian Băsescu de a retrimite în Parlament legea privind stimulentele au revenit problemele care au dus la conflictul spontan de muncă din luna octombrie. Preşedintele SNFP a mai spus că prin acordarea stimulentelor se asigura o echilibrare a salariilor, pentru că cei care le primeau aveau un salariu de bază mai mic.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 19 octombrie, OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, declarând, după vot, că a fost corectat un sistem de salarizare nedrept. În 13 octombrie, aproximativ 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor au protestat pe holurile instituţiei, cerând să le fie acordate stimulentele. Protestele spontane s-au extins, o zi mai târziu, în toată ţara. În urma protestului spontan, între sindicate şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri privind acordarea stimulentelor.
Citește pe Antena3.ro